Thorning: Dansk deltagelse i aktion i Syrien er uaktuel

Mens briterne, franskmændene og flere andre erklærer sig parate til at intervenere i Syrien uden om Rusland og Kina, holder den danske regering – indtil videre – stædigt fast i FN-sporet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt erklærer, at Danmark ikke er klar til at gå uden om FN i forhold til et eventuelt indgreb i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Det trækker op til en eller anden form for militært angreb på Syrien uden et mandat i FNs Sikkerhedsråd, hvor Rusland og Kina blokerer. Efter at USAs præsident, Barack Obama, har understreget, at alle muligheder er åbne og har bedt forsvarsministeriet om at forberede forskellige valgmuligheder, erklærede flere regeringer – fra den britiske til den tyrkiske – sig i går parate til at give en håndsrækning, hvis der kan samles en gruppe af villige lande bag en militæraktion.

Samtidig skærpedes krisen i selve Syrien, da FNs konvoj med inspektører blev beskudt af snigskytter, da den var på vej ud til et område uden for hovedstaden, Damaskus, hvor der i sidste uge sandsynligvis blev brugt kemiske våben.

Herhjemme står regeringen dog fast på, at det ikke er aktuelt at tage stilling til en eventuel dansk deltagelse.

Det fastslog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i går, da hun for første gang kommenterede den ordkrig, som Venstre og de Konservative i sidste uge i Berlingske skød i gang om Danmarks eventuelle støtte til et militært angreb på Syrien.

»Udviklingen i Syrien er dybt forfærdende. Hvis FNs våbeninspektører bekræfter, at der har været anvendt kemiske våben, er det klart en dramatisk eskalering af konflikten. En sådan situation vil først og fremmest lægge fornyet pres på FNs Sikkerhedsråd. Fra dansk side har vi hele tiden lagt vægt på at følge FN-sporet. Det har altid store konsekvenser at gribe ind uden et FN-mandat,« hedder det i en skriftlig udtalelse til Berlingske fra statsministeren, der ikke mener, at det er aktuelt at tage stilling til dansk deltagelse.

Dansk deltagelse hypotetisk

»Dansk opbakning til eller deltagelse i en eventuel militær intervention er ikke aktuelt i den nuværende situation. Danmark er ikke blevet kontaktet vedr. en sådan militær aktion, og der er derfor tale om en hypotetisk situation. Vi vil tage stilling til spørgsmålet, hvis det bliver relevant,« fastslår Helle Thorning-Schmidt, der understreger, at der kun er en politisk løsning i Syrien.

»Jeg forstår godt, at der efterlyses handling i forhold til de tragedier, vi ser i Syrien. Men det er vigtigt at slå fast, at der ikke er nogen nemme løsninger i Syrien. Og i sidste instans tror jeg, alle lande deler analysen om, at der kun er en politisk løsning på konflikten i Syrien. Hvis der er noget, de sidste 15 år har lært os, er det, at en militær løsning ikke kan stå alene.«

Dermed skærer regeringschefen igennem den interne regeringsstrid, der begyndte at ulme i weekenden. Her luftede Socialdemokraternes nye udenrigsordfører, John Dyrby Paulsen, muligheden for en aktion uden om FN, hvis Rusland fastholder sin modstand mod at gribe militært ind i Syrien.

Dyrby Paulsen argumenterede tilmed for, at en sådan aktion uden FN-mandat vil være i overensstemmelse med regeringsgrundlaget, hvor S, R og SF åbner en dør på klem for »undtagelsesvis« at deltage i humanitære interventioner, hvis FNs Sikkerhedsråd er handlingslammet.

Samtidig erklærede Socialdemokraternes tidligere udenrigsminister, Mogens Lykketoft, FN-sporet for dødt. »Sikkerhedsrådet kan ikke træffe beslutninger, når det gælder Syrien, og jeg tror, at regeringen (den danske, red.) er med, hvis der er en aktion, som USA sætter sig i spidsen for,« vurderede Mogens Lykketoft.

Men det er altså ikke – ifølge statsministeren – Danmarks officielle budskab i den internationale erklæringskrig om Syrien. Og dermed bygger Helle Thorning-Schmidt bro til de to andre regeringspartier, SF og de Radikale, der står meget stædigt fast på, at der kun skal interveneres i Syrien, hvis FNs mandat er plads.

Faktisk er både SF og de Radikale så trofaste over for FN-sporet, at statsministeren vil få svært ved at komme uden om det, hvis hun skulle få brug for det. Eksempelvis når Helle Thorning-Schmidt om en uge skal mødes med USAs præsident, Barack Obama, til en såkaldt arbejdsmiddag i Stockholm – og her kan tænkes at få en føler fra den amerikanske leder.