Thorning anbefaler Obama

Helle Thorning-Scmidt giver under et besøg i USA varm støtte til Barack Obama. Hun forventer, at Anders Fogh Rasmussen vil leve op til sin »pligt« og fortsætte det nære forhold til USA med Obama som præsident.

Demokraternes præsidentkandidat er den bedste til at lede USA videre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emmanuel Dunnard/AFP

WASHINGTON: Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Scmidt anbefaler Barack Obama til posten som USAs kommende præsident.

Under et besøg i Washington og New York har samtaler med politiske kommentatorer og rådgivere fra den demokratiske præsidentkandidats kampagne bestyrket hende i, at Obama på alle punkter tilbyder en bedre politik end sin republikanske modstander, John McCain.

»Jeg anbefaler Obama og ser ham som en stærk kandidat i forhold til de væsentligste udfordringer, som venter den næste præsident,« siger Helle Thorning-Scmidt.

Hun peger på den udenrigs- og sikkerhedspolitiske situation med særlig vægt på en afslutning af Irakkrigen, Irans atomprogram samt forholdet til Rusland, på klimapolitikken samt på en løsning af den finansielle krise.

»På alle tre punkter er Obama den bedste til at bringe os videre, og jeg er ikke i tvivl om, at han vil blive en bedre præsident end Bush,« understreger hun.

Thorning-Schmidt erkender, at Obama endnu ikke har forpligtet sig til den danske mærkesag om at få underskrevet en ny klimaprotokol på FN-topmødet i København om et år.

Amerikanske eksperter har udtrykt skepsis over for, om en kommende Obama-administration overhovedet kan nå at gøre sig klar til at tilslutte sig protokollen.

»Det erkender jeg. Men Demokraterne er partiet, som gennem Al Gore har fået sat fokus på klimasagen i USA, og jeg er ikke i tvivl om, at Obama kan løfte opgaven med at få sat gang i en indsats mod global opvarmning,« siger den socialdemokratiske leder.

Fogh må orientere sig mod den nye
Helle Thorning-Scmidt er omvendt skuffet over John McCain, som i miljøspørgsmålet og »en række andre spørgsmål har rettet ind på en konventionel, republikansk linie«: »Det understreges af valget af Sarah Palin som hans vicepræsidentkandidat. Hun har afvist, at global opvarmning er menneskeskabt.«

Uanset hvem der bliver USAs næste præsident, forventer Thorning-Scmidt, at det nære forhold mellem Danmark og USA fortsætter. Også selv om statsminister Anders Fogh Rasmussen har skabt et politisk og personligt venskab med præsident George W. Bush.

»Efter at have kaldt Bush en ven og en miljøforkæmper skal statsministeren selvfølgelig igennem en proces og en nyorientering i forhold til den næste præsident. Men det er en dansk statsministers pligt at sørge for at godt og konstant forhold til USA, uanset hvem der er amerikansk præsident, og jeg forventer, at Fogh lever op til den forpligtelse,« siger hun.

I en kronik i Berlingske Tidende går kaldte Socialdemokraternes formand præsidentvalget det »vigtigste valg i trekvart århundrede« og uddyber sin støtte til Obama.