Theresa Mays »Brexit-sludder narrer ikke nogen«: Men kan hun alligevel få stemt sin aftale igennem?

På dagen for afstemningen om hendes aftale forholder Underhuset sig stadig skeptisk til Theresa Mays aftale med EU. Men premierministeren er forhåbningsfuld.

Europæiske kindkys mellem kommisionsformand Jean-Claude Juncker og premierminister Theresa May, da hun mandag aften var i Strasbourg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vincent Kessler/Reuters/Ritzau Scanpix

Hun fik et historisk nederlag, da hun sidste gang sendte sin skilsmisseaftale til afstemning i Underhuset.

Men denne gang er Storbritanniens premierminister, Theresa May, mere forhåbningsfuld. Sent mandag aften fik hun nye forsikringer fra EU, da hun mødtes med kommissionsformand Jean-Claude Juncker i Strasbourg.

Det er blandt andet det irske backstop, som Theresa May nu har fået forsikringer fra EU om, at Storbritannien ikke skal kunne holdes i på ubestemt tid – eller i hvert fald, at risikoen for sådan et scenarie »reduceres«.

Og det er nøjagtigt det irske backstop, som både de konservative Brexit-tilhængere og det nordirske støtteparti DUP har protesteret mod, når de tidligere har stemt imod Theresa Mays aftale. Nu bliver spørgsmålet, om de nye forsikringer fra EU er nok til, at de vil stemme for Theresa Mays aftale.

Fra oppositionen har det allerede lydt, at EUs nye forsikringer ikke er nok til, at de vil stemme aftalen igennem. Labours partileder, Jeremy Corbyn, har for eksempel opfordret sine partifæller til at stemme imod aftalen, når den sendes til afstemning tirsdag, skriver BBC.

Vince Cable, der er partileder for Liberal Democrats har på Twitter også sagt, at mandagens forløb viste, at Brexit-forhandlingerne var et kaos, og fra Independent Groups Chris Leslie lyder det, at regeringens »Brexit-sludder ikke narrer nogen«.

Men det er først og fremmest de konservative Brexit-tilhængere og det nordirske DUP, som Theresa May skal overbevise om at bakke op om hendes aftale. Og det er ikke sikkert, at de har tænkt sig at gøre det.

Begge grupper har ifølge The Independent tidligere givet udtryk for, at de ikke ville stemme for en aftale, før det såkaldte backstop var erstattet eller helt fjernet fra aftalen – og de har endda sagt, at noget mindre ville være uacceptabelt. Og det har Theresa May dog ikke formået på trods af sine nye forsikringer.

Hun har dog sikret nye elementer til sin skilsmisseaftale med EU, som blandt andet involverer et juridisk dokument – et såkaldt fælles fortolkningsdokument – som forpligter Storbritannien og EU til at finde alternativer til backstoppet før december 2020. Det betyder formentlig, at Storbritannien ikke kan holdes i backstoppet på ubestemt tid.

Steve Baker, der er Brexit-tilhænger og næstformand for European Research Group – en pro-Brexit-fløj blandt De Konservative - er dog ikke videre imponeret med Theresa Mays aftale.

Efter premierministeren mandag aften annoncerede, at hun havde fået opdateret aftalen med de ændringer, som de britiske parlamentsmedlemmer havde efterspurgt, lød det fra Steve Baker, at hun nærmere havde »lagt et ordentligt lag sminke på noget, der langt fra lever op til forventningerne«.

En talsperson fra det nordirske støtteparti DUP har afholdt sig fra at kommentere indholdet af aftalen og de nye forsikringer fra EU. I stedet lyder det, at man grundigt vil læse aftalen »linje for linje«.

Hvis ikke de britiske parlamentsmedlemmer stemmer for Theresa Mays nye aftale, er de løbet tør for chancer i EU. Sådan lød det mandag aften fra kommissionsformand Jean-Claude Juncker, da han sammen med Theresa May talte til pressen i Strasbourg.

»Inden for politik får man nogle gange en chance til. Det er, hvad man gør med denne anden chance, der tæller. For der kommer ikke nogen tredje chance,« sagde han.

Der er 17 dage til briternes EU-exit 29. marts.