Theresa May og Jeremy Corbyn blev grillet i TV-duel uden at møde hinanden - og én klarede det overraskende godt

Den britiske premierminister og oppositionslederen blev grillet hver for sig. Labour-lederen klarede sig overraskende godt, men fra et dårligere udgangspunkt, og for begge partiledere drejede det sig mest om at slippe fra mødet med seerne uden at begå fejl.

Foto: STEFAN ROUSSEAU. Den britiske premierminister, Theresa May, og oppositionsleder, Jeremy Corbyn, stillede mandag op til en lidt akavet politisk duel arrangeret af Sky og Channel 4, hvor de to partiledere aldrig mødte hinanden. På billedet venter May på spørgsmålene fra den kendte udspørger Jeremy Paxman. Foto: Stefan Rosseau/AFP  
Læs mere
Fold sammen

Den britiske premierminister, Theresa May, afviste mandag aften at fortælle de britiske vælgere, om hun nu synes, at Brexit er en god idé.

»Jeg tror på at gøre Brexit til en succes,« sagde May i den indirekte TV-duel med Labour-leder Jeremy Corbyn, som TV-seerne kunne følge i går på en af de britiske forårsfridage sendt fra det kæmpestore Sky TV-kompleks i det vestlige London. May havde afvist at møde Corbyn ansigt til ansigt, men de to partiledere mødte hver for sig først et udvalgt spørgepanel af vælgere, og derefter blev de hver for sig udsat for spørgsmål af journalisten Jeremy Paxman, der er kendt for sin aggressive spørgeteknik.

Over for premierministeren bed Paxman sig på et tidspunkt fast i, at May nu har stillet sig i spidsen for at gennemføre Brexit, og at det måske er halvhjertet, fordi May sidste år ved denne tid førte kampagne for at bevare Storbritanniens EU-medlemskab.

»Vi gav folket valget, og den britiske befolkning valgte at forlade Den Europæiske Union,« sagde May uden at udspecificere sin egen holdning og påpegede, at hun også havde sagt, at »himlen ikke ville falde ned«, hvis briterne meldte sig ud af EU.

Corbyn kaldte Brexit for en afgjort sag i den folkeafstemning, som millioner havde engageret sig i. Han fremhævede, at Labour nu ønsker at gennemføre Brexit med fortsat afgiftsfri handel med EU som en hovedprioritet. Han sagde også, at det efter Brexit vil være »slut med fri indrejse« fra EU, men at han i modsætning til May ikke vil sætte et mål op for antallet af immigranter, fordi det kommer an på behovet i sundhedssektoren og andre brancher, der i høj grad baserer sig på arbejdskraft udefra.

Brexit-spørgsmålene klarede en velforberedt Corbyn på fornuftig vis at svare på i modsætning til tidligere forvirring om holdningen til EU-udmeldelsen. Labour-lederen havde tydeligvis også forberedt sig godt på de forventede hårde og nærgående spørgsmål fra både spørgepanelet og Paxman om, hvordan han med sine tidligere pacifistiske udtalelser og angivelige sympatier for terrororganisationer ville kunne lede en kamp mod terror og britisk deltagelse i militære aktioner. Først da Paxman henviste til, at Corbyn i sin tid kaldte Falklandskrigen for et »konservativt komplot«, måtte Labour-lederen famle efter ord til sit forsvar.

Til gengæld klarede Corbyn i fin stil at forsvare sig mod, at han som erklæret republikaner ikke har fået afskaffelse af monarkiet med i Labours parti-manifest.

»Det er ikke med, fordi vi ikke vil gøre det,« svarede Corbyn veloplagt og modtog endda publikums latter, mens han konstaterede, at han kommer fint ud af det med den britiske dronning.

Corbyn erklærede også, at han ikke ser nogen problemer i, at partiets manifest og regeringsgrundlag på visse punkter går imod hans personlige holdninger, fordi han ikke »er en diktator«, og »det er resultatet af en proces«.

May måtte forsvare sig imod kritik af, at hun som indenrigsminister og premierminister har været med til at gennemføre nedskæringer i politistyrken og sundhedssektoren. Men det lykkedes hende derefter at få drejet fokus over på sine lederevner i forbindelse med forhandlingerne om EU-udmeldelsen. På forhånd havde konservative kilder sagt til britiske medier, at valgkampsstrategien nu igen er at fokusere på Brexit og lederskab, fordi det bliver betragtet som det stærkeste, konservative kort.

Det var en TV-prøve, hvor både May og Corbyn først og fremmest skulle undgå at dumme sig. Flere politiske iagttagere havde på forhånd erklæret, at det var afgørende for May at få »genstartet« sin kampagne efter et valgmanifest med krav om udlæg i velhavende pensionister arv for at betale for deres pleje i hjemmet.

Efter et par dage måtte May hastigt omgøre udspillet om »demensskatten« og erklære, at der ville blive »loft« over den mulige betaling. Men siden manifestballaden og den afbrudte valgkamp som følge af terrorbomben i Manchester har flere meningsmålinger overraskende vist, at May har sat en hel del af de konservatives kæmpestore forspring over styr.

Umiddelbart efter TV-debatten var de fleste kommentatorer enige om, at Corbyn havde klaret sig overraskende godt og havde svaret godt og velovervejet for sig på de skarpt formulerede spørgsmål.

»Jeg er måske ikke enig med Jeremy Corbyn, men han fremstod som fuldstændig ærlig,« lød det med en sjælden anerkendelse i et tweet fra den tidligere UKIP-leder Nigel Farage.

Den dårlige nyhed for Labour er, at rosen til Corbyn til dels har udgangspunkt i, at forventningerne var så lave. En til tider tydelig nervøs May så ud til at være utilpas ved situationen flere gange under sin spørgerunde. Det var måske blandt andet, fordi hun havde alt at tabe. May tyede til de lange svar holdt i brede vendinger, som briterne har hørt så tit fra deres premierminister. Men Brexit-debat om lederevner var, hvad hun kom efter, og hun klarede sig igennem uden graverende fodfejl.

Det britiske valg blev ikke afgjort ved den noget akavede TV-duel uden en reel duel mellem de to politiske hovedmostandere mandag aften. Det store samtaleemne er fortsat størrelsen af det forventede konservative flertal i Underhuset efter valgdagen 8. juni. Forude venter flere indirekte TV-debatter, men May har ikke planer om at møde Corbyn ansigt til ansigt på TV. Der er ingen grund til at tage chancer med sejren indefor rækkevidde.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien