Theresa May har lukket sagen – men oppositionen vil pudse politiet på fyret forsvarsminister

For Theresa May er sagen lukket. Men parlamentsmedlemmer vil have politiefterforskning af lækagen, der endte i en dramatisk fyring af Storbritanniens forsvarsminister.

Theresa May hævder at have stærke beviser for, at Gavin Williamson har lækket fortrolige oplysninger til pressen, men han fastholder selv, at han er aldeles uskyldig. Nu vil oppositionen til bunds i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters/Ritzau Scanpix

Theresa May har lukket sagen. Men Gavin Williamson, der onsdag blev fyret som britisk forsvarsminister, bør efterforskes af politiet, siger oppositionen.

Det skriver Independent.

Efter et læk afslørede, at Storbritannien vil tillade kinesiske Huawei at deltage i udbygningen af landets 5G-netværk, anklagede May landets forsvarsminister Gavin Williamson for at stå bag lækket. Han blev omgående afskediget – og så blev sagen lukket.

Men det britiske parlaments opposition er ikke tilfreds med Theresa Mays hurtige håndtering af sagen.

For de mange beviser, som May hævder at have mod Williamson, har offentligheden endnu ikke set. Williamson selv insisterer fortsat på, at han er uskyldig, og i øvrigt at en komplet efterforskning vil rense hans navn.

Den efterforskning kan han nu få, takket været oppositionen, skriver Independent. De har nu anmodet politiet om at indlede en politiefterforskning af Gavin Williamson, så de kan komme til bunds i ordkrigen mellem Williamson og May.

De ønsker imidlertid ikke efterforskningen for at rense Williamsons navn, men for at komme til bunds i den krig af ord, som May og Williamson har ført mod hinanden, siden hun annoncerede hans fyring.

»Denne historie kan ikke starte og slutte med affærdigelse fra regeringen,« siger Vince Cable, der er leder af Liberal Democrats til The Independent. Han opforder til en grundig kriminalefterforskning.

Samme besked lyder fra Labours næstformand Tom Watson, der mener, at Gavin Williamson både skal efterforskes og miste retten til sin fratrædelsesgodtgørelse.

Den britiske avis The Daily Telegraph har modtaget oplysninger om tophemmelige samtaler, der har fundet sted i Storbritanniens nationale sikkerhedsråd – som blandt andet Gavin Williamson er medlem af.

Avisen har blandt andet været i stand til at beskrive, hvordan premierminister May har underkendt flere ministre ved at tillade Huawei adgang til dele af Storbritanniens fremtidige 5G-net.

Blandt andet Williamson, indenrigsminister Sajid Javid, udenrigsminister Jeremy Hunt, erhvervsminister Liam Fox og udviklingsminister Penny Mordaunt var ellers imod beslutningen, fremgår det af The Daily Telegraphs historie.

USA har opfordret Storbritannien og andre europæiske lande til at vende ryggen til den kinesiske leverandør, fordi de frygter, at Huawei vil bruge adgangen til at spionere.