Theresa May gør op med den konservative arv fra Cameron

Brexit har ændret alle spilleregler i Storbritannien, men den britiske premierminister har brugt det konservative årsmøde til at bebude en endnu mere vidtrækkende politisk u-vending.

Theresa May. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL ELLIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lokalpolitikeren Ian Lyon fra Portsmouth er nærmest lykkelig. Han er sammen med konservative partifæller, som gennem fire dage ved partiets årsmøde har kunnet klappe af, at den ene minister efter den anden har talt om tiden efter EU-medlemskabet.

»Det har været en fest. Sollyset har pludselig ramt os og ikke nok med det. Vi har også kunnet nyde at se Labour i færd med at slå sig selv ihjel,« siger Lyon med henvisning til oppositionspartiets alvorlige interne strid.

Man kan også fornemme på Chuck Berry, at det har været en fornøjelse at være britisk konservativ i Birmingham de seneste fire dage. Storsmilende fortæller lokalpolitikeren fra Wiltshire, at han er blevet bestyrket i sin tro på, at Theresa May er et rigtigt godt valg som premierminister. Berry var med til at hylde David Cameron under partikongressen sidste år, men han er glad for, at partiet har fundet sig selv igen:

»Jeg tror ikke, at nogen af os havde forestillet os, at Brexit faktisk ville finde sted. Jeg ønskede kontrollen over vore egne love tilbage, og størsteparten af partiet er tilhænger af at forlade EU. Cameron udførte ikke noget dårligt job, da han trak os ud af det økonomiske morads, men så hæftede han jo hele sin karriere op på folkeafstemningen.«

På årsmødet havde Cameron ikke fået taletid og blev helt væk. På afstand har han kunnet betragte et politisk hamskifte, der kan række langt videre end Brexit. Magten er fortsat konservativ, men May har præsenteret en politiske dagsorden, der på centrale punkter er den stik modsatte af året før. Cameron talte om betydningen af Europa og af at være med i et »reformeret EU«. May har understreget vigtigheden af at gennemføre Brexit og mulighederne på verdensplan.

Cameron henviste til sin regerings faste økonomiske kurs for at nedbringe statsgælden inden næste valg. May har sat afdrag på gælden og nedskæringer på vågeblus. Cameron gik let hen over uindfriede løfter om at begrænse immigrationen. Under Mays årsmøde har det helt centrale fokus været restriktioner på udenlandsk arbejdskraft og udenlandske studerende.

Prøver at erobre midten

»Vi er den nye midte i britisk politik,« erklærede May i sin afslutningstale.

Det samme sagde Cameron sidste år. Han talte om de konservative som partiet for »det arbejdende folk«. May talte om de konservative, som »partiet for arbejderklassen«, hvor »alle følger de samme regler« og ikke kun gavner »de magtfulde og de privilegerede få«.

Måske tænkte hun på det sidste år, da hun som indenrigsminister sad i salen og fulgte Camerons tale. Måske tænkte hun på, at der manglede noget. Onsdag lød hendes tale som om, hun ville erobre midtervælgere ved at flytte både Det Konservative Parti og ændre opfattelsen af det politiske centrum i Stor­britannien.

»En økonomi, der tilgodeser alle, er en økonomi, hvor alle følger de samme regler. Jeg forstår folks frustrationer, når de ser de rige og magtfulde slippe af sted med ting, som de ikke selv ville drømme om at gøre. Og de ville ikke slippe af sted med det, hvis de prøvede. Jeg forstår det, fordi jeg har det på samme måde,« sagde May.

May brugte talen til at give sin analyse af Brexit. Hun sagde, at de konservative må være parate til at reformere Storbritannien og leve op til forventningerne i den »stille revolution« ved folkeafstemningen, hvor millioner besluttede, at »de ikke længere ville lade sig ignorere«. Indtil videre har May de konservative partifæller med sig, men de hyldede også Cameron sidste år, da han leverede magten.

»May har ikke skuffet mig indtil videre, selv om hun ikke var 100 procent mit valg. Jeg er jo en fan af Boris. Vi kan ikke afgøre det endnu, og hun skal have chancen,« siger Irene Stuart og erklærer sin hengivenhed over for udenrigsminister Boris Johnson.

Den ældre kvinde fra Todmorden i det nordvestlige England har med en veninde taget turen til Birmingham, og hun er med på Mays vogn så længe, at hun gennemfører det Brexit, som Stuart ønsker sig mere end noget andet:

»Jeg er medlem af Det Konservative Parti, men under David Cameron meldte jeg mig ind i UKIP. Jeg er fortsat i begge partier.«

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien.