Theresa May: Ekstremisme bliver tolereret alt for meget i vores land

Det tredje terrorangreb på kort tid i Storbritannien får den britiske premierminister til at advare om, at en markant hårdere politisk linje er nødvendig. Valget til Underhuset på torsdag vil finde sted som planlagt.

Theresa May. Fold sammen
Læs mere
Foto: WILL OLIVER

»Vi kan ikke bilde os ind, at tingene kan fortsætte, som de er nu,« sagde premierminister Theresa May i en tale til den britiske befolkning efter terrorangrebet på London Bridge lørdag aften.

May erklærede efter det tredje terrorangreb i Storbritannien på tre måneder, at »terror avler terror«, og at der er brug for at reagere væsentligt hårdere på ekstremisme end tidligere.

»Vi har gjort betydningsfulde fremskridt de senere år, men – for at sige det ligeud - ekstremisme bliver tolereret alt for meget i vores land.«

Siden de koordinerede terrorangreb i London 7. juli 2005 har skiftende regeringer strammet terrorovervågning og prøvet at imødegå ekstremisme. En del af initiativerne er stødt på lovmæssige forhindringer og er blevet kritiseret for at diskriminere minoriteter.

May sagde i sin tale, at det er »nødvendig at tage meget mere håndfast fat« for at fjerne ekstremisme, selv om det vil kræve »vanskelige« samtaler om metoderne.

Søndag eftermiddag er dødstallet på syv ofre for terrorangrebet og 48 såret. De tre gerningsmænd blev alle skudt og dræbt af politiet. Politiet havde afspærret et større område omkring London Bridge fra Globe Shakespeare-teatret mod vest til Londons højeste bygning, The Shard, på den anden side.

Ved middagstid søndag ventede mange evakuerede turister fortsat på at få lov til at komme tilbage til deres hoteller for at hente deres ting. Ian Bloom og hans hustru ventede foran hotellet »Novotel«. Han fortalte, at deres hotel var helt forladt, da de lørdag ved midnat vendte tilbage til det.

»Vi spiste på en restaurant på den anden side af Themsen. Hvis vi var gået tilbage, da jeg ønskede det, var vi endt midt i det hele, men min hustru insisterede på, at vi skulle sidde lidt og nyde det. Så hørte vi pludselig politisirener og så blinkene,« sagde Bloom.

»Derefter ville vi tilbage i sikkerhed på vores hotel. Vi fandt en sideindgang og gik ind. Der var ingen der. Vi var helt alene. Så dukkede politiet op og sendte os væk. De anbefalede os et hotel at tage hen til og foreslog, at vi fandt en taxi. Men vi havde ikke lyst til at risikere at komme til at betale en formue med alle de politiafspærringer, så vi begyndte at gå,« siger Bloom, der bor udenfor Bristol og er på besøg i London.

»Vi gik over Millennieum Bridge, og hver gang vi så politiet, holdt vi hænderne rigtig højt op,« siger hans hustru.

Et ungt par fortæller, inden betjente giver dem lov til at komme gennem afspærringen til hotellet, at de var gået ud i nattelivet omkring hotellet, og at folk pludselig begyndte at skrige og råbe om et angreb, og at de derefter løb for livet. Angrebet fandt sted ved London Bridge og det fashionable Borough-fødevaremarked, der om aftenen er et populært mål i nattelivet med restauranter og barer.

For to måneder siden var et terrorangreb rettet mod Westminster Bridge og det britiske parlament. De to broer ligger i hver sin ende af Londons South Bank-promenade langs Themsen.

Med kun få dage igen til det britiske valg til Underhuset 8. juni er alle de britiske partiledere enige om, at valget skal finde sted som planlagt. De etablerede partier på nær UKIP blev enige om at aflyse nationale valgkampanger søndag.

Fra UKIP lød der derimod en erklæring om, at det ville være at »gå terroristernes ærinde«. Partiet har tidligere gjort burka-forbud og skrappe restriktioner imod islamisk ekstremisme til en hjørnesten i deres politiske program, og partileder Paul Nuttall har sagt, at han vil være indstillet på at genindføre dødsstraf over for terror.

Nuttall har samtidig understreget, at partiet ikke har en anti-muslimsk agenda men fokuserer på ekstremisme.

Labour-leder Jeremy Corbyn sagde, at han var chokeret og forfærdet over angrebet:

»Hvis vi tillader, at disse angreb afbryder vores demokratiske proces, så har vi alle tabt.«

Corbyn talte også om behovet for flere betjente og flere ressourcer til politi og efterretningstjeneste.

Alle de britiske politikere bevæger sig ud på en vanskelig balancegang de kommende dage. Efter terrorangrebet i Manchester var der kritik af forsøg på at »politisere terroren«, men med de gentagne angreb er det uundgåeligt med en politisk debat om at imødegå situationen.

Den britiske efterretningstjeneste har ifølge BBC oplyst, at omkring 500 mulige terrorplaner blive efterforsket i øjeblikket. Cirka 3.000 personer bliver udsat for særlig overvågning, og omkring 20.000 personer er registreret for at have udvist »kendte« ekstremistiske sympatier.

»Hele landet må finde sammen for at imødegå den ekstremisme, og vi må leve vores liv i et virkelig Forenet Kongedømme og ikke i en række adskilte og opdelte samfund,« sagde May, der i sin tale erklærede, at »nok er nok«. Hun konstaterede, at de seneste terrorangreb er forbundet af ekstremisme i »en perverteret form for islam«:

»Alle må fortsætte med at leve deres liv som normalt. Vores samfund bør fortsætte med at fungere i overensstemmelse med vore værdier. Men når det drejer sig om at imødegå ekstremisme og terror, bliver der nødt til at ske forandringer.«

Inden Bloom og hans hustru endelig fik lov til at gå ind og hente deres ting, konstaterede han:

»Vi må bare komme videre med vores liv. Det kan ikke nytte noget at lade det påvirke os. Det er ikke så ofte, at vi er i London og det hele gik så fint med både tog, taxi og hotel. Lige indtil 10-tiden.«

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien