Themsen i fare for at briste

Selvom det voldsomme regnvejr over det vestlige England har taget en lille pause er faren for yderligere oversvømmelser stadig til stede.

Byen Utpon, der ligger ved floden Severn, som foreløbigt er hårdest ramt afoversvømmelserne. Foto: Stephen Hird/Reuters Fold sammen
Læs mere

De værste oversvømmelser i England i 60 år har lammet store dele af den vestlige del af landet.

I alt fire floder, Severn, Themsen, Ock og Great Ouse er eller er tæt på at løbe over deres bredder. Tusinder af hjem er blevet evakueret.

Foreløbigt må 350.000 engelske hjem undvære rent drikkevand, og over 50.000 husstande har heller ingen strøm, efter en strømfordelerstation i går blev oversvømmet af vand fra floden Severn.

Sent mandag var der overhængende risiko for, at flodvand ville trænge ind til en endnu større strømfordelerstation, der forsyner en kvart million husstande med strøm. Desuden forsyner den et stort antal pumper, der fører vand væk fra de oversvømmede områder, skriver BBC.

Men efter det britiske militær hele natten har bygget en midlertidig mur rundt om strømstationen, ser faren nu ud til at være overstået - foreløbigt.

Themsen ved at briste

Dermed koncentreres myndighedernes opmærksomhed nu på byerne, der ligger langs Themsen, som først tirsdag formiddag vil toppe.

Derfor er mange indbyggere tæt på floden blevet evakueret, og i Oxford er der frygt for at byens gamle universitet vil lide skade. Flodens bredder har mange steder mere end svært ved at holde på de enorme mængder regnvand, som løber ud i floden fra kloaker og bifloder.

Merer regn på vej

Regnen forventes at vende tilbage i morgen, hvorefter den vil fortsætte resten af weekenden. Derved er faren ikke drevet over endnu, da afvandingsfloder og kloaker i store dele af England er fyldt til bristepunktet.

Sammenslutningen af britiske forsikringsselskaber regner med, at de foreløbige skader som følge af oversvømmelserne har kostet over 22 milliarder kroner.