The Come Back Kid

Krigshelten var røget langt tilbage i meningsmålingerne, men har nu en reel chance for at vinde. Han er manden, der aldrig giver op.

Foto: Eric Thayer/AFP

WASHINGTON: Historien om John McCains heltemodige indsats som krigsfange i Vietnamkrigen er fortalt mange gange, men den tåler endnu en runde i manegen.

Den unge pilots fly blev skudt ned og han selv tilbageholdt, tortureret og forsøgt hjernevasket af Vietcong gennem fem år. Da de fandt ud af, at hans far var en berømt admiral, ville de løslade ham for at score propaganda-point. Men han nægtede og insisterede, at fanger, der havde siddet længere end han, skulle løslades først. Og så fik han flere tæsk. Han kom hjem som en invalideret mand - men med en integritet og karakter som få.

For McCain har fortidens bedrifter aldrig været en ulempe i det politiske liv, tværtimod. Men en del tyder på, at de kommer ham til mere gavn end nogensinde før.

McCain var længe en af favoritterne, men blev i foråret dømt færdig af politiske iagttagere og amerikanske medier. Også af nærværende reporter. Deraf kan man lære, at forudsigelser i politik mest af alt udspringer fra kaffegrums og krystalkugler, og at man i øvrigt ikke bør tro alt, hvad der står i aviserne. Men hans kampagne lå vitterlig i ruiner, kassen var tom, strategerne forsvandt en efter en, og kandidatens centrale budskab om at optrappe krigen i Irak var bare ikke tidens tema, for nu at udtrykke det mildt.

I dag er han en mulig vinder - i hvert fald i staten New Hampshire, og en sejr der kan bære ham frem til nomineringen.

Forvandlingen for denne aldrende Come Back Kid er forbløffende og bunder til dels i, at hans rivaler en efter en har selv-destrueret, og dels at McCain tilsyneladende havde fat i noget rigtigt, da han længe før andre kritiserede Bush-regeringens strategi i Irak og anbefalede at sende flere tropper afsted. Det bemærkes. I en grad så New Hampshires største avis, The Union Leader, nu anbefaler sine vælgere af stemme på McCain.

Hvorfor? Ikke fordi man kan være enig med McCain i alt. Mange konservative har det svært med hans vilje til samarbejde hen over midten, hans korte tålmodighed over for dogmatikere, og især hans liberale syn på illegale immigranter.

Men som avisen skriver, er John McCain aldrig en mand, der giver op. Det har han bevist til overmål under betingelser, ingen kan forestille sig, og stillet overfor store udfordringer i udenrigspolitikken, økonomien og klimaet er det sådan en mand, der er brug for, lyder begrundelsen.