Thatcher var rede til aftale om Falklandsøerne

Thatcher gik med skarp retorik i krig om Falklandsøerne i 1982. Men i virkeligheden var hun klar til at indgå aftale, afslører dokumenter.

I takt med at Margaret Thatcher kom under stigende pres fra USA og daværende præsident Ronald Reagan, var hun klar til at indgå en aftale med Argentina om Falklands­øernes status, afslører netop offentliggjorte dokumenter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Historien om Falklandskrigen skal skrives om.

Gennem 30 år har fortællingen gået på, hvordan daværende premierminister Margaret Thatcher kun ville acceptere én udgang på argentinernes invasion af Falklandsøerne 2. april 1982.

Med skarp retorik lod hun dengang forstå, at intet mindre end en total tilbagetrækning af alle argentinske tropper, en bekræftelse af britisk suverænitet og en tilbagevenden til tilstanden før invasionen ville være acceptabel. Allerede få dage efter invasionen havde Thatcher beordret krigsskibe af sted til øerne.

I historiebøger, i medier og senest i filmen »The Iron Lady« med Meryl Streep i hovedrollen som Margaret Thatcher har Thatchers fokus på krig som eneste udvej været slået fast som sandheden. Men der er en anden virkelighed, afslører hidtil hemmeligholdte dokumenter, som briternes the National Archives netop har offentliggjort 30 år efter krigen.

Margaret Thatcher var klar til at slå en handel af med Argentina om øernes status, herunder spørgsmålet om suverænitet, i takt med at hun kom under et voksende pres fra USA for at undgå blodsudgydelser.

Dokumenterne afslører, at Thatcher og hendes topministre privat drøftede en mere fleksibel tilgang til konflikten. Mindre end to uger efter den argentinske invasion beskrev Thatcher bag lukkede døre en »diplomatisk løsning« som værende en »acceptabel pris«.

I et dokument stemplet »tophemmeligt« er Thatcher refereret for at sige, at »under en plan, som drøftes af USA og FN, kan tilbagetrækningen« af argentinske styrker sikres uden militær handling«.

»Argentina vil vinde repræsentation i en overgangskommission og i lokale råd - og at være med til at forhandle den definitive status for øerne i slutningen af året, dog uden ret til at overføre suverænitet,« forsatte Thatcher og tilføjede: »Uanset det frastødende ved at den angribende part skulle vinde noget som helst med sit angreb, synes det at være en acceptabel pris at betale«.

Invasion kom uventet

Få måneder efter krigen undersøgte en komité også beslutningerne om krigen bag lukkede døre. I de hidtil hemmeligholdte samtaler indrømmede Thatcher over for komiteen, at invasionen kom ganske uventet: »Jeg må blot sige, at det var det værste tidspunkt i mit liv.« Udspurgt om hun havde været klar til at afstå suverænitet over Falklandsøerne, hvis øboerne selv var med på det, svarede hun: »Ja.«

Men hvorfor udviklede det sig så i stedet til en voldsom og kontroversiel krig?

Ifølge briterne selv skyldtes det den argentinske militærjunta, der ikke var til at tale fornuft med.

Kabinetssekretær Sir Robert Armstrong redegjorde 25. maj 1982 for de taktiske muligheder for kabinettet. Armstrong foreslog, at den britiske regering offentligt skulle fortælle om arbejdet på en diplomatisk løsning for at presse argentinerne og »demonstrere vores rimelighed«. Men troen på en diplomatisk løsning var omsonst, blev ministre fortalt 22. april 1982: »Præsident Galtieri er alkoholisk og for øjeblikket ikke i stand til at tænke en rationel tanke.«

Vendepunktet i krigen kom for alvor 2. maj 1982, da briternes HMS Conqueror med Thatchers velsignelse sænkede det argentinske krigsskib General Belgrano. 320 argentinske soldater om bord blev dræbt.

1. juni 1982 havde Margaret Thatcher en privat telefonsamtale med USAs præsident Ronald Reagan. Reagan pressede på for, at Thatcher skulle indgå aftale med argentinerne, nu hvor briterne havde fået den militære overmagt i krigen. Og Reagan advarede om en ny argentinsk invasion senere, hvis briterne bibeholdt militær på øerne. Men Thatcher svarede, at hun var »sikker på, at præsidenten ville reagere på samme måde, hvis Alaska på lignende vis var blevet truet.«

Argentinerne overgav sig 14. juni 1982. Men striden er intakt. I dag truer Argentina fortsat ofte med, at øerne tilhører dem.