Thailandsk leder mister gulklædt støtte

Thailands gulklædte regeringstilhængere kræver nu, at premierminister Abhisit Vejjajiva går af, efter at han har startet en forsoningsproces med oppositionen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De gulklædte regeringstilhængere i Thailand forlanger, at landets premierminister Abhisit Vejjajiva trækker sig fra sin post.

De kritiserer deres leder for en ny forsoningsplan, som indebærer et nyvalg til november.

Indtil for ganske nylig støttede de gulklædte Abhisit, der har været udsat for voldsomme protester fra oppositionen, de såkaldte rødskjorter.

Folkets Alliance for Demokrati, som de guldklædte formelt hedder, mener, at Abhisit har ført hemmelige forhandlinger med personer knyttet til den tidligere premierminister i Thailand Thaksin Shinawatra, som er ledestjerne for de rødklædte.

- Vi forlanger, at premierministeren genovervejer og aflyser valgdatoen, og at premierministeren træder tilbage og gør plads til en anden person, siger en talsmand for de gulklædte, Suriyasai Katasila.

Onsdag erklærede oppositionen sig villig til at acceptere premierministerens forsoningsplan, der blandt andet vil føre til afholdelsen af et valg den 14. november.

- For at forhindre yderligere tab af menneskeliv har rødskjorternes ledere enstemmigt besluttet at bakke op om premierministerens køreplan, som vi byder velkommen, sagde de rødklædtes protestleder Veera Musikapong onsdag.

Chamlong Srimuang, en central skikkelse blandt de gulklædte, siger, at Thailands problemer blot bliver værre, hvis underhuset opløses, og der afholdes nyvalg.

- Premierministeren har forsonet sig med terrorister ved at planlægge at opløse huset. Det er virkelig skidt for landet og monarkiet, siger han.

De rødklædte har i ugevis protesteret i hovedstaden Bangkoks gader, fordi de er utilfredse med den siddende regering.

Premierminister Abhisits forsoningsplan rummer fem krav, som alle skal være opfyldt, før der kan afholdes valg i november.

Det handler blandt andet om respekt for monarkiet, større social lighed og behovet for en forfatningsreform.

/ritzau/AFP