Thailands premierminister er klar til valg

Premierministeren i Thailand håber at kunne løse den voldsomme politiske krise i landet ved at afholde valg i november. Men først skal flere krav opfyldes.

Thailands premierminister, Abhisit Vejjajiva, talte 3. maj på landsdækkende tv. Her annoncerede han planer om at udskrive valg 14. november for at løse den politiske krise i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: RUNGROJ YONGRIT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Thailands premierminister, Abhisit Vejjajiva, siger, at han er klar til at udskrive valg til afholdelse den 14. november, hvis de regeringsfjendtlige demonstranter kan acceptere visse betingelser i regeringens forsoningsplan.

Premierministeren kræver, at fem forskellige mål skal opfyldes, hvis valget skal blive en realitet.

- Hvis alle fem mål bliver opfyldt kan valget afholdes 14. november, siger Abhisit Vejjajiva.

- Jeg tror, at det her er den bedste løsning lige nu, tilføjer han.

Abhisits forsoningsplan indeholder fem punkter, der handler om respekt for monarkiet, større social lighed, ikke-partipolitiske massemedier, en uafhængig undersøgelse af den nuværende politiske krise og en debat om behovet for en forfatningsreform.

De regeringsfjendtlige demonstranter, som i ugevis har protesteret i Bangkoks gader, kræver et nyvalg i løbet af tre måneder. Men de er villige til at overveje premierministerens udspil.

- Det er ret konstruktivt, og vi vil gerne deltage i en konstruktiv dialog. Så vi vil seriøst diskutere premierministerens forslag, siger Weng Tojirakarn, en af lederne for de såkaldte rødskjorter.

Demonstranterne støtter den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra og kræver den nuværende regerings afgang.

Mindst 27 mennesker har mistet livet i forbindelse med de seneste ugers blodige uroligheder i Bangkok.

/ritzau/AFP