Thailands militærjunta lover valg i november 2018

Junta lover valg fire år efter magtovertagelse, som skulle afslutte strid mellem "de gule" og "de røde".

ARKIVFOTO: Prayut Chan-o-cha. Fold sammen
Læs mere
Foto: AHIM RANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bangkok. Thailand vil holde valg i november i 2018. Det siger lederen af landets militærjunta, Prayut Chan-o-cha. Det lovede valg vil finde sted mere end fire år efter, at juntaen tog magten ved et kup.

Udmeldingen er den mest præcise hidtil om valg efter militærkuppet i 2014.

Prayuth, som er leder af den regerende junta eller Det Nationale Råd for Fred og Orden, siger, at den præcise valgdato vil blive fastsat i juni 2018.

Juntaen har gentagne gange udsat valg. Det er sket med henvisninger til, at det først var nødvendigt at skabt mere sikkerhed og få gennemført visse ændringer af forfatningen.

- Omkring juni vil vi give meddelelse om en dato for det næste valg, siger Prayuth.

Han mødtes tirsdag med journalister ved et pressemøde i Bangkoks "Government House".

- Valget vil finde sted i november, siger han.

Den dømte tidligere regeringsleder Yingluck Shinawatra menes at befinde sig i Dubai. Hun forlod landet i september for at undgå at blive fængslet i en sag om ulovlig støtte til risbønder.

Thailands højesteret har idømt Yingluck Shinawatra fem års fængsel in absentia i en sag om et statsligt risprogram. Hun blev dømt for svigt i forvaltningen af statsstøtten, som kostede landet otte milliarder amerikanske dollar.

Yingluck Shinawatras bror, tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, lever i eksil i Dubai. På den måde undgår han at afsone en fængselsdom for korruption, han blev idømt i Thailand i 2008.

Yingluck Shinawatra kom til magten i 2011. Hendes regeringsperiode sluttede brat i maj 2014, da hun blev afsat ved militærkuppet.

Juntaen sagde efter dens magtovertagelse, at den ville skabe orden i kaos og afslutte den årelange politiske rivalisering mellem "de røde" og "de gule".

"De røde" er tilhængere af en bevægelse skabt af milliardæren Thaksin Shinawatra. Han trodsede den traditionelle magtelite i landet ved at støtte de fattige områder.

Hans fjender beskylder ham for at have købt sig til politisk opbakning til rødskjorterne, som er en græsrodsbevægelse og et netværk i landets fattige områder.

"De gule" består overvejende af aktivister fra middelklassen og eliten i byerne. De regner sig for mere kongetro end andre i det ellers meget royale Thailand.

/ritzau/Reuters