Thailands konge fordømmer søsterens politiske drøm

Den thailandske konges søster vil være premierminister. Men det bliver ikke med kongens gode vilje.

Thailands konge mener, at det er både upassende og grundlovsstridigt, at hans søster, den 67-årige prinsesse Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, stiller op som premierministerkandidat.

Det siger han, efter at søsteren højst overraskende har meldt sit indtog på den politiske scene i Thailand.

Fredag blev prinsesse Ubolratana udpeget som spidskandidat for oppositionspartiet Thai Raska Chart. Partiet er loyalt over for den afsatte eks-premierminister Thaksin Shinawatra.

»Det strider mod landets traditioner, skikke og kultur, at et højtstående medlem af den kongelige familie blander sig i politik. Derfor er det yderst upassende,« siger kongen, 66-årige Maha Vajiralongkorn.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters kan kongens modstand føre til, at landets valgkommission diskvalificerer hende, eller at hun selv trækker sig.

Kongens søster fraskrev sig sin royale titel, efter at hun tilbage i 1972 giftede sig med den amerikanske statsborger Peter Jensen.

Hun boede i USA i mere end 26 år, før de i 1998 blev skilt.

Herefter vendte hun tilbage til Thailand, hvor hun stadig betragtes som værende en del af landets kongelige familie.

Også lederen af den thailandske militærjunta, Prayut Chan-o-cha, er blevet godkendt som premierministerkandidat. Han stiller op for partiet Phalang Pracharat, der sympatiserer med landets militær.

Ifølge AFP annoncerer han sit kandidatur på et tidspunkt, hvor militæret ser ud til at bevare sin indflydelse på landets politik, selv om der holdes valg.

Ifølge kritikere af militærjuntaen betyder en ny forfatning i Thailand, som den thailandske konge har underskrevet, at landets generaler er sikret magt over thailandsk politik mange år frem.

Thailands valgkommission skal 15. februar godkende de nominerede kandidater til posten som premierminister, før de officielt kan stille op.

Selve valget holdes 24. marts.

/ritzau/AFP