Thailands kong Bhumibol er død

Verdens længst regerende monark nåede at regere i 70 år. Hans død markerer på flere måder nye tider i Thailand.

En thailænder er helt ude af kontrol blandt de mange mennesker udenfor Siriraj-hospitalet i Bangkok den 13. oktober 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: RUNGROJ YONGRIT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Thailands kong Bhumibols Adulaydej er død, meddelte paladset i Bangkok for kort tid siden. Nyheden var ventet og frygtet i et land, hvor kongen blev set som selve fugemassen i samfundet.

De seneste ugers meddelelser om kongens svækkelse fik såvel aktieindeks som valuta til at styrtdykke. For nok er Thailand i lighed med Danmark formelt set et konstitutionelt monarki, men kong Bhumibols stilling og status i samfundet var vanskelig at overvurdere. Bhumibol Adulyadej var verdens længst regerende monark, hans kontrafej ses på frimærker såvel som pengesedler, og biografgængere i landet er vant til før forevisningen at rejse sig og lytte andægtigt til kongehymnen.

Så vidt den formelle pomp og pragt. Mere afgørende er det, at kongen spillede en central rolle som fikspunkt for den thailandske selvforståelse og som det vindstille centrum på en stormfuld politisk scene.

Da fodboldklubben Leicester City i sommer vandt det engelske mesterskab, inviterede klubbens thailandske ejer, Vichai Srivaddhanaprabha, hele holdet til Thailand. Rejsen blev indledt med et besøg i det kongelige palads, hvor målmand Kasper Schmeichel og hans holdkammerater måtte følge skikken og strække sig ydmygt på gulvet i fuld prosternation foran et portræt af kong Bhumibol.

Den 88-årige konge havde imidlertid skrantet i længere tid, og han havde stort set opholdt sig fast på Bangkoks Siriraj-hospital siden den 11. januar, da han sidst blev set offentligt. Og der blev kortere mellem bulletinerne fra paladset: i foråret fik kongen tappet væske ud af kraniet, en måned senere gennemgik han en hjerteoperation. Den 1. oktober hed det, at kongen kom sig efter en infektion i luftvejene, og i sidste uge lød meddelelsen, at han var lagt i dialyse.

Konspirationsteori

Og hver gang skuttede thaierne sig og ilede med at fremsige den buddhistiske bøn om godt helbred, Pochangkaparitra gatha.

For ingen havde – og har – for alvor fantasi til at forestille sig et Thailand uden Bhumibol, der blev kronet helt tilbage i 1946 og således kunne fejre 70-års jubilæum i juni. Kongen vandt sig folkets kærlighed gennem sine mange rejser rundt i landet og sin indsats for udviklingen af de mere tilbagestående landområder. Og thaierne lærte gennem årene at betragte hans udfoldelser inden for jazz, maleri og fotografi med samme andægtighed, som dronning Margrethes dekoupager og messehagler udløser herhjemme.

Gråden brød ud i forsamlingen foran Siriraj-hospitalet i Bangkok efter nyheden om kongens død. Fold sammen
Læs mere
Foto: ATHIT PERAWONGMETHA.

Ifølge protokollen vil den 63-årige kronprins Vajiralongkorn ganske vist overtage tronen, men han er langt fra så populær som sin far.

På grund af landets skrappe Lèse-majesté, der foreskriver op til 15 års fængsel for majestætsfornærmelse, er thaierne meget forsigtige med at kolportere historierne om hans tvivlsomme forretningsforbindelser, hans spillelidenskab eller hans tre ægteskaber og lige så mange skilsmisser. Men historierne findes og hviskes.

Mange ser derfor spørgsmålet om arvefølgen som den reelle årsag til militærkuppet i maj 2014, der gjorde en ende på flere måneders demonstrationer og sammenstød mellem tilhængere af de to store partier i deres røde henholdsvist gule skjorter. Ifølge disse teorier skulle såvel demonstrationer som kup være et komplot udtænkt af landets gamle elite med henblik på at fastholde magten ud over tronfølgen.

Kuppet i 2014 var det tolvte i rækken siden det konstitutionelle monarkis indførelse i 1932, og blot fire dage efter kuppet valgte kong Bhumibol at sanktionere det og anmode general Chan-ocha om at »påtage sig ansvaret for den offentlige administration.« Militærstyrets såkaldte Nationale Råd for Fred og Orden sidder i dag tungt på magten, og general Chan-ocha er fremdeles premierminister.

Derfor forstod de fleste thaier formentlig også, hvor det bar hen, da Chan-ocha onsdag afbrød en rejse for at holde møde med kronprins Vajiralongkorn. Mange samledes foran Siriraj-hospitalet for at bede for kongen.

Uanset hvordan tronfølgen vil spænde af, er det givet, at der med kong Bhumibols død er sat skel i Thailands nyere historie: der vil være et før og et efter dagen i dag.