Thailands junta ophæver undtagelsestilstand

Thailands regerende militærjunta har annonceret, at den ophæver landets militære undtagelsestilstand og i stedet indfører en sikkerhedsforanstaltning, der dog fortsat giver militæret vide magtbeføjelser.

THAILAND: Thailands regerende militærjunta har onsdag annonceret på TV, at den ophæver den militære undtagelsestilstand, der blev indført i hele landet ved et kup for ti måneder siden. Det rapporterer Reuters.

Militæret vil dog fortsat have omfattende beføjelser, da militærjuntaen i stedet indfører en ny sikkerhedsforanstaltning, som gør, at militæret fortsat kan foretage anholdelser uden retskendelse og tilbageholde folk, uden det får konsekvenser.

»Vi har ophævet undtagelsestilstanden i hele landet,« lyder det fra juntaen i erklæring på thailandsk TV.

Thailands konge, Bhumibol Adulyadej, har godkendt ophævelse af undtagelsestilstanden, der blandt andet forbød alle politiske forsamlinger.

»Der er ingen grund til at have militær undtagelsestilstand længere. Kongen har tilladt, at den ophæves fra 1. april,« lyder det i en royal erklæring, der ligeledes blev læst op på tv.

Thailands militær tog magten i landet 22. maj 2014, hvor det fordrev den tidligere premierminister Yingluck Shinawatra efter måneders uro med flere voldelige protester på gaderne i Bangkok, som kostede næsten 30 mennesker livet.

Den nye premierminister Prayuth Chan-ocha, der også er chef for juntaen, fortalte, at undtagelsestilstanden erstattes af Artikel 44, som giver ham magt over alle aspekter af regering, lov og orden.

Flere rettighedsgrupper, politikere og akademikere er bekymrede over den nye Artikel 44, som, de mener, giver Prayuth Chan-ocha ukontrollabel magt.