Thailands eks-premierminister har søgt asyl i Storbritannien

Thailands tidligere premierminister har angiveligt søgt politisk asyl i Storbritannien og befinder sig nu i London. Hun flygtede tidligere fra Thailand til Dubai, inden retssagen mod hende begyndte. I sidste uge blev hun idømt fem års fængsel in absentia.

Yingluck Shinawatra har angiveligt søgt politisk asyl i London. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chaiwat Subprasom
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Thailands tidligere premierminister Yingluck Shinawatra flygtede for to uger siden fra Dubai til London, hvor hun har søgt politisk asyl. Det skriver CNN, som har talt med en kilde i Shinawatras parti, Pheu Thai Party.

I onsdags blev Shinawatra in absentia dømt for korruption i forbindelse med et kontroversielt risstøtteprogram, som angiveligt har kostet landet milliarder af dollar.

Thailands nuværende premierminister, Prayut Chan-o-cha, fortalte efter rettens afgørelse, at Shinawatra var flygtet til Dubai, hvor også hendes bror, den tidligere premierminister, Thaksin Shinawatra, lever i eksil.

Men ifølge CNNs kilde i Pheu Thai Party skulle Yingluck Shinawatra altså have forladt Dubai og opholdt sig i London de seneste to uger. Der er dog endnu ikke kommet nogen officiel bekræftelse af, at hun befinder sig i London, eller af at hun har søgt politisk asyl.

Shinawatra blev væltet ved et militærkup i 2014, og blev af samme militær anklaget i svindelsagen. Retssagen begyndte i 2015, og i de seneste to år har Shinawatra insisteret på at blive i Thailand under sagen og modtage sin dom. Hun har hele tiden hævdet, at hun kun har handlet med integritet og ærlighed i sin tid som premierminister.

»Jeg står fast på at kæmpe for min sag. Alles øjne er rettet mod mig. Jeg har forpligtigelser og ansvar. Jeg kan forsikre dig, at jeg aldrig har overvejet at flygte,« sagde hun tidligere i 2016 til CNN.

Derfor kom det også som en stor overraskelse, da hun alligevel valgte at flygte, inden dommen, der altså lød på fem års fængsel, faldt.

Risstøtteprogrammet, som hele sagen startede med, blev introduceret i 2011 og indebar, at landmænd skulle have langt over markedsprisen for deres afgrøder. Kritikken lød på, at regeringen forsøgte at vinde stemmer blandt de mange vælgere i landdistrikterne, og ikke bare blev der spildt enorme summer på at opkøbe de dyre afgrøder, men regeringen stod også tilbage med enorme mængder af ris, som den ikke kunne sælge videre uden at tabe penge.

Det anslås, at landet har mistet milliarder af dollar på programmet.

Shinawatra har holdt fast i, at programmet var godt for både landmændene og for Thailand, og at hele sagen er startet af militæret for at kunne vælte hende og overtage magten.

Det er snart et år siden, at den tidligere thailandske konge døde, og landet skal officielt være i landesorg indtil midten af oktober. Kritikere af militærstyret mener, at regeringen selv har hjulpet Shinawatra med at flygte, så der kunne være ro i gaderne, når landesorgen afsluttes.

Regeringen benægter enhver form for indblanding i hendes flugt, men fra begge sider af det politiske spektrum er det blevet udtrykt, at Shinawatra ikke havde mulighed for at flygte så hurtigt og diskret lige inden domsafsigelsen - uden hjælp fra regeringen.

Uanset hvad udfaldet af retssagen var blevet, ville det have udløst vrede i befolkningen. Enten hos hendes støtter eller hendes modstandere. Og med landesorgen, som snart er slut, er protester og uro det sidste, regeringen har brug for.

Yingluck Shinawatra blev Thailands første kvindelige premierminister og også den yngste i over 60 år. Hendes bror, Thaksin Shinawatra, der blev premierminister i 2001, led samme skæbne som hende selv og blev væltet i et militærkup i 2006. Han lever i eksil i Dubai for at undgå en retssag om korruption.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Asien