Thailand indfører undtagelsestilstand

Regeringen indførte i går undtagelsestilstand i Bangkok efter en weekend præget af granatangreb mod demonstranter.

Thailands premierminister, Yingluck Shinawatra, taler her med pressen, efter at hun tirsdag indførte undtagelsestilstand i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ATHIT PERAWONGMETHA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den thailandske regering indførte tirsdag undtagelsestilstand i Bangkok, efter at en række blodige angreb i weekenden ramte de demonstranter, der i måneder har prøvet at vælte premierminister Yingluck Shinawatra. Granatangreb fredag og søndag dræbte en og sårede mange, samtidig med at en række skyderier er brudt ud i den thailandske hovedstad de seneste uger.

Undtagelsestilstanden, der træder i kraft onsdag, vil være gældende i 60 dage og giver politi og militær mulighed for at forbyde større politiske forsamlinger og anholde folk uden at sigte dem. Myndighederne får også mulighed for at censurere medierne og indføre udgangsforbud. Men ifølge nyhedsbureauet AP understregede premierminister Yingluck Shinawatra, at myndighederne skal »arbejde tålmodigt og udvise forsigtighed«.

Pheu Thai-regeringen og politiet har udvist tilbageholdenhed under de seneste måneders politiske krise, der har kostet ni livet, og har undervejs tilladt demonstranter at besætte en række ministerier og regeringshovedkvarteret uden at konfrontere dem. Men flere blev dræbt i forbindelse med sammenstød mellem politi og demonstranter hen over julen.

Vil forhindre valg

Undtagelsestilstanden bliver indført mindre end to uger før det valg, Yingluck Shinawatra udskrev i december for at bløde op på situationen.

Valget bliver boykottet af det største oppositionsparti, Demokrat-partiet, der har nære relationer til demonstranterne. Men selv hvis partiet deltog, ville Yinglucks Pheu Thai-regering med al sandsynlighed vinde igen. Demonstranterne kræver valget udskudt, og at regeringen går af inden valget.

»Er det rigtigt af dem at bruge et nøddekret til at indføre undtagelsestilstand for at kunne magte os? Kom og tag os,« sagde protestleder Suthep Thaugsuban fra en scene i Bangkok i går ifølge nyhedsbureauet AP.

Bangkoks gader, der normalt er proppede til bristepunktet, har den seneste halvanden uge ligget næsten øde hen, efter at demonstranter ført an af Suthep har blokeret syv trafikknudepunkter for at lukke den thailandske millionby. Men stilheden er blevet brudt af sporadiske, men gentagne, skudvekslinger og granatangreb.

Fredag blev en dræbt og 35 såret, da en granat eksploderede ved en demonstration, som Suthep førte an. Og 28 blev såret søndag, da to granater blev kastet ved Bangkoks Sejrsmonument. Angrebene er endnu uopklarede, men Suthep beskylder regeringen for at stå bag angrebene, mens politiet efterforsker en mulig forbindelse til demonstranterne selv og det første angreb.

Der var senest undtagelsestilstand i Bangkok i 2010, da rollerne var byttet om, og det var rødskjorterne, der demonstrerede, mens Suthep var vicepremierminister.