Thailand forbyder rygning på strande - kan give op til et års fængsel

Thailand straffer rygning på strande med fængsel. Langt flere afvises i skærpet grænsekontrol i Skåne. Flere kvinder anklager filmmogul Weinstein for voldtægt. Få overblikket over nattens nyheder her.

Arkivfoto: Rygeforbuddet træder i kraft 1. november og omfatter strande på tværs af landet. Det gælder blandt andet stranden Patong i den sydlige by Phuket (billedet), strande i Pattaya i øst samt strande i Hua Hin og Cha Am syd for hovedstaden Bangkok. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAMIR SAGOLJ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Thailand straffer rygning på strande med bøder og fængsel

Store mængder cigaretskodder flyder på strandene i Thailand. Derfor forbyder landet rygning på 20 strande. Det oplyser de thailandske myndigheder for hav og kyst ifølge nyhedsbureauet dpa.

Forbuddet træder i kraft 1. november og omfatter strande på tværs af landet. Det gælder blandt andet stranden Patong i den sydlige by Phuket, strande i Pattaya i øst samt strande i Hua Hin og Cha Am syd for hovedstaden Bangkok.

På stranden Patong alene blev der i september fundet 138.000 cigaretskodder.

- Cigaretskoddder tegnede sig for 30 procent af det samlede affald, siger Jatuporn Buruspat, vicedirektør for myndighederne for hav og kyst.

- Det her betyder dog ikke, at folk ikke må ryge overhovedet. Der vil blive udpeget særlige rygeområder på hver strand væk fra havet.

Overtrædelse af rygeforbuddet vil blive straffet med en bøde på 100.000 baht - svarende til knap 19.000 kroner - og maksimum et års fængsel, oplyser myndighederne.

Rygeforbuddet på de 20 strande vil fungere som en prøveperiode, før forbuddet kan blive udbredt til samtlige strande i Thailand.

Billeder af en kæmpe bunke affald på en strand i Pattaya spredte sig i sidste måned på internettet og skabte overskrifter. Det førte til, at myndighederne hurtigt fik taget initiativ til at få ryddet op.

Desuden er e-cigaretter et no-go i Thailand.

I november 2014 godkendte den thailandske regering en lov, der forbyder at tage e-cigaretter med ind i landet. Siden er det også blevet forbudt at sælge og eksportere e-cigaretter i Thailand.

Ifølge britiske The Independent er det dog almindeligt at se turister ryge e-cigaretter i Thailand. Men teknisk set er det ulovligt, da det strider mod loven at være i besiddelse af en e-cigaret.

Der er da heller ikke meget at tage fejl af, når man læser, hvad der står om e-cigaretter på den thailandske hjemmeside for udenrigsspørgsmål:

- Disse genstande (e-cigaretter, red.) vil sandsynligvis blive konfiskeret, og du kan blive idømt en bøde eller fængselsstraf på op til ti år.

Thailand er et populært turistmål. Ifølge den thailandske regering vil 35 millioner turister besøge landet i år.

/ritzau/

Langt flere bliver afvist i skærpet grænsekontrol i Skåne

Sverige skærpede i midten af september grænsekontrollen i Malmø og Helsingborg, og siden er antallet af personer, som bliver afvist og sendt tilbage til Danmark, mere end fordoblet. Det skriver avisen Sydsvenskan.

14. september blev der sat yderligere 100 kontrollører ind til at tjekke indrejsendes pas ved Lernacken og Hyllie i Malmø samt ved Knutpunktet i Helsingborg.

De seneste tre uger er 524 rejsende blevet afvist i kontrollen og bedt om omgående at returnere til Danmark.

Det kan sammenlignes med 227 personer, inden kontrollen blev udvidet.

Med den øgede bemanding råder grænsepolitiet over 237 personer, som kan kontrollere passagererne i de biler, tog og færger, som ankommer til Skåne fra Danmark.

Personaleforstærkningen førte i forrige uge til, at 84 procent af de personer, som rejste ind i Sverige med tog, fik deres id-papirer tjekket.

For rejsende i biler og på færger var andelen af kontrollerede endnu højere med henholdsvis 96 og 94 procent.

Dagligt sender svensk politi 25 indrejsende direkte tilbage til København eller Helsingør mod mellem syv og 13 personer, før der blev sat ekstra mandskab ind.

- Stigningen er en direkte følge af, at vi har øget kontrollen. De, som afvises, har ikke haft ret til at komme ind i landet. Og de fleste vælger ikke at søge asyl, siger Martin Svensson, chef for grænsekontrollen i Skåne.

- Havde vi ikke været på plads, havde disse personer begivet sig ind i landet og opholdt sig illegalt i Sverige. Det er sådan, det er gået for sig tidligere, siger han.

/ritzau/

Flere kvinder anklager filmmogul Weinstein for voldtægt

Den italienske filmstjerne Asia Argento og to andre kvinder fortæller, at de er blevet voldtaget af Hollywood-producenten Harvey Weinstein. Det rapporterer det amerikanske ugemagasin The New Yorker tirsdag.

Kvindernes påstande mod den 65-årige Weinstein omfatter uønsket oralsex, tvungen oralsex og fuldbyrdet sex.

Ifølge sin talskvinde Sallie Hofmeister benægter Harvey Weinstein alle anklager.

New Yorker-journalisten Ronan Farrow har i løbet af ti måneder interviewet 13 kvinder, som fortæller, at de er blevet seksuelt chikaneret eller udnyttet af Weinstein.

Blandt disse kvinder er Hollywood-stjernerne Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow og Rosanna Arquette.

Gwyneth Paltrow beskriver Weinsteins forsøg på at overtale hende til at give ham massage på sit hotelværelse, da hun var yngre.

Imens fortæller Angelina Jolie, at hun også har haft en dårlig oplevelse med Weinstein, da hun var yngre, hvorfor hun senere har nægtet at arbejde sammen med ham og advaret andre om at gøre det samme.

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama og hans hustru, Michelle, "væmmes" ved oplysningerne. Det oplyser parret i en erklæring tirsdag aften.

- Enhver mand, der nedværdiger og nedgør kvinder på denne måde, skal fordømmes og holdes ansvarlig, uanset rigdom eller status, skriver parret.

Samtidig udtaler Demokraternes tidligere præsidentkandidat Hillary Clinton, at hun er chokeret og forfærdet over at høre om Weinstein.

Harvey Weinstein blev søndag fyret fra sit eget produktionsselskab, The Weinstein Company, som han har grundlagt med sin bror Bob Weinstein.

Fyringen kom i kølvandet på en artikel fra The New York Times, hvor en af Hollywoods mest magtfulde mænd bliver anklaget for sexchikane.

Ifølge The New York Times har Weinstein indgået otte forlig med kvinder, som har anklaget ham for uønsket seksuel kontakt og sexchikane, over tre årtier.

Harvey Weinstein har i mange år været en fremtrædende sponsor for Det Demokratiske Parti. Siden 1992 har han givet mere end 1,4 millioner dollar - godt 8,8 millioner kroner - til partiet, herunder bidrag til Barack Obama.

I en udtalelse tirsdag aften fortæller Harvey Weinsteins hustru, Georgina Chapman, at hun vil skilles.

- Mit hjerte er knust for alle de kvinder, som har lidt så enorm smerte på grund af disse utilgivelige handlinger, skriver hun.

/ritzau/AFP

Spansk regering holder ekstraordinært møde onsdag morgen

Soraya Saenz de Santamaria, vicepremierminister i Spanien, siger i en tale tirsdag aften, at der er blevet indkaldt til et ekstraordinært regeringsmøde onsdag morgen. Det skriver AFP.

Det sker, efter at Carles Puigdemont, Cataloniens præsident, har underskrevet en uafhængighedserklæring for Catalonien.

Mødet er planlagt til at begynde klokken ni, skriver den spanske avis El Pais.

Soraya Saenz de Santamaria siger videre, at regeringen onsdag vil beslutte, hvad de næste skridt kommer til at være i forhold til Catalonien.

Hun siger også om den catalanske leder, at "han ikke ved, hvor han går hen, og med hvem, han vil gå".

Ifølge BBC har premierminister Mariano Rajoy afsat tirsdag aften og hele onsdagen til møder i forbindelse med den catalonske sag.

Reuters skrev tidligere tirsdag aften, at den socialistiske oppositionsleder i Spaniens parlament, Pedro Sanchez, var på vej til Rajoy for at drøfte situationen.

Puigdemont satte sin underskrift, et par timer efter at han havde holdt en tale i den spanske regions parlament i Barcelona. Erklæringen fastslår ikke, hvornår uafhængigheden skal træde i kraft.

/ritzau/

13 er dræbt i stort bandeslagsmål i mexicansk fængsel

Mindst 13 personer er omkommet i optøjer og masseslagsmål mellem bandemedlemmer i et fængsel i staten Nuevo Leon i den nordlige del af Mexico. Det oplyser lokale myndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Sikkerhedsstyrker blev sendt til stedet for at få sat en stopper for urolighederne, oplyser Aldo Fasci, der er talsmand for sikkerhedsmyndighederne i Nuevo Leon.

Fængslet ligger i udkanten af byen Monterrey.

De udkommanderede sikkerhedsstyrker fik frie hænder til at bruge alle midler for at beskytte andre indsatte og fængslets medarbejdere, tilføjer han.

Det er uklart, hvor mange personer der er dræbt i slagsmålet og hvor mange, der er dræbt af sikkerhedsstyrkerne.

Otte personer er i kritisk tilstand, og derfor kan det endelige dødstal stige, oplyser Aldo Fasci ifølge nyhedsbureauet AP.

Politiet havde i adskillige timer forgæves forsøgt at forhandle med de involverede bandemedlemmer, men det lykkedes ikke at tale dem til rette.

Slagsmålet eskalerede til at omfatte omkring 250 indsatte, oplyser Aldo Fasci.

- Omkring klokken fem om eftermiddagen besluttede sikkerhedsstyrker at anvende dødbringende magt for at forhindre drab af fængselsbetjente samt stoppe drab af indsatte, siger han.

Han tilføjer, at antallet af omkomne ville have været højere, hvis den beslutning ikke var truffet.

Uden for fængslet havde politiet tirsdag eftermiddag lokal tid travlt med at berolige familier, som forlangte at få besked om deres pårørende inde i bygningen.

Det er før kommet til blodige sammenstød i mexicanske fængsler mellem indsatte fra rivaliserende bander.

Senest omkom ni personer i et fængselsslagsmål i staten Tamaulipas, og i juli blev mindst 28 indsatte dræbt, da bandemedlemmer gik løs på hinanden i et fængsel i staten Acapulco.

/ritzau/

Ægtepar på 100 og 98 år omkommer i naturbrande i USA

Brandmyndighederne i det nordlige Californien kæmper fortsat med at få kontrol over en række skov- og naturbrande, som siden søndag har forårsaget død og ødelæggelse.

Mindst 17 personer er omkommet som følge af de i alt 17 større skovbrande, oplyser myndighederne tirsdag eftermiddag lokal tid.

Flammerne har ødelagt omkring 1500 boliger, vingårde og andre bygninger.

I Napa County, der er kendt for sine mange vinmarker, er en 100-årig mand og hans 98-årige hustru blandt de omkomme.

Parret mødte hinanden i en grundskole i Wisconsin for næsten 90 år siden, oplyser en af parrets sønner, Mike Rippey, til The New York Times.

- De har stort set været sammen lige siden, siger han til avisen.

Parret døde sammen søndag, da flammer hjulpet på vej af kraftig vind fik fat i deres hus, inden de kunne nå at flygte.

- At de gik bort sammen er sandsynligvis, hvad de ville have ønsket, siger Mike Rippey.

Parret, som ifølge nyhedsbureauet AP fejrede 75-års bryllupsdag sidste år, blev fundet i deres nedbrændte hjem mandag.

Brandene har i kraft af varmt og tørt vejr samt stærk vind haft optimale betingelser til at gribe om sig. Tirsdag har forholdene dog ændret sig. Temperaturerne er faldet, og vinden har aftaget i styrke.

- Vi skal udnytte denne stilstand til vores fordel, før vinden tager til, siger Steve Crawford, en indsatsleder for brandvæsnet i Californien, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Titusindvis af beboere er blevet tvunget på flugt, skoler er lukket, og mindst to hospitaler i Sonoma County er midlertidig blevet evakueret.

Amterne Sonoma og Napa ligger nord for San Francisco.

Californiens guvernør, Jerry Brown, erklærede mandag undtagelsestilstand i de berørte områder. Han advarede samtidig om, at tusindvis af boliger kan være i fare.

I det sydlige Californien har en naturbrand spredt sig til over 3000 hektar i Orange County. Flere ejendomme er kommet til skade, men der er ifølge Reuters ingen meldinger om omkomne.

/ritzau/

LÆS MERE