Texas truer med at løsrive sig

Guvernøren blev så oprevet under en demonstration mod Washington, at han mindede om, at Texas er stærk nok til at stå alene.

Store dele af den amerikanske højrefløj er nu så rasende over præsident Obamas politik, at de taler om decideret løsrivelse fra Amerikas Forenede Stater. Blandt dem er B-films skuespilleren Chuck Norris, der her ses på en amerikansk militærbase i Kuwait, hvor han har underholdt tropperne. Norris, der er bedst kendt for TV-serien »Walker, Texas ranger«, er for øvrigt George W. Bush’ yndlingsskuespiller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Theiler/Scanpix

WASHINGTON: Skiltet hævede sig over de flere tusinder demonstranter:

»Løsrivelse nu!«

Rick Perry, republikansk guvernør i Texas, den næststørste amerikanske delstat, kunne ikke undgå at se skiltet – men han virkede unægtelig også glad for at se det. Han afviste blankt de mange personer, der har stemplet demonstranterne som galninge:

»De kalder jer højre-ekstremister – men hvis I er det, ja, så er jeg med jer. I er sande patrioter. Jeg har aldrig før set græsrødders styrke på denne magtfulde facon. Vi er midt i et meget stærkt momentum i den amerikanske historie.«

Dem, guvernør Perry føler sig så forbundet til, er de tusindvis af vrede republikanske amerikanere, der afskyr præsident Barack Obama – og frem for alt hans efter deres mening konstante udvidelse af centralmagten i Washington DC. I løbet af denne uge er der afholdt mindst 1.000 såkaldte te-selskaber i USA, hvor demonstranter protesterer mod, at statsmagten bliver for stærk.

»Uafhængighedskrig«
Perry er den stærkeste politiker på te-selskabernes side – en bevægelse, hvis navn er givet efter den demonstration i havnen i Boston i 1773, hvor amerikanerne reelt indledte den krig mod England, der skaffede USA uafhængighed. Dengang gik protesten på urimelige skatter – symboliseret ved skat på te – og i dag lyder de samme paroler:

»Vi vil ikke finde os i, at vores lommer bliver tømte, at vores børns fremtid bliver overbelånt, og at vores rettigheder bliver taget fra os. Washington fjerner de rettigheder, vi har kæmpet for en efter en – og de foretager valg, som nationens fædre ville tage sig til hovedet over,« råbte Perry ifølge Dallas Morning News.

Guvernøren blev så oprevet over Washingtons handlinger, at han pludselig begyndte at tale om, at Texas kunne vælge at træde ud af De Forenede Stater. Han understregede, at regeringen har forladt det grundlæggende princip om så lidt central styring som muligt – og at Obama er i færd med at kvæle den enkelte amerikaner med skatter, offentligt forbrug og gældsætning.

»Vi har en fantastisk union i USA i dag, som der absolut ingen grund er til at opløse. Men hvis Washington bliver ved med at være ligeglade med det amerikanske folk, ja, så må vi se, hvad der sker. Texas er et meget unikt sted – og vi er temmelig uafhængige. Vi har en relativ sund økonomi – ikke mindst sammenlignet med det føderale morads,« fastslog han.

Flere guvernører støtter
Perry mindede om, at Texas allerede ved sin indtræden i unionen i 1845 gjorde klart, at staten kunne finde på at træde ud igen. Han har nægtet at modtage over en halv milliard dollar, som Washington vil give Texas som en del af vækstpakken – for at understrege sin pointe. To andre stærke republikanske guvernører og mulige præsidentkandidater, Bobby Jindal fra Louisiana og Mark Sanford fra South Carolina, bakker også op i kampen for en mere stærk forbundsregering.

Mindre overraskende er det måske, at actionhelten Chuck Norris står helt central i kampen for lavere skatter. Han kalder til kamp mod »socialiseringen« af USA på sin blog på Townhall Magazine:

»Det var den overdrevne beskatning, der fik nationens fædre til at gå til oprør.«

Samme slet skjulte opfordring til at indlede en ny demonstration gik igen under demonstrationerne i især Texas. Phillip Dennis, som var arrangør, fik menneskemængden til at bryde ud i jubel, da han fyrede den af fra talerstolen:

»Vi vil blive kaldt hadefulde – og det er vi også. Vi hader disse politikere, der bare bruger løs … Nu er den den konservative kæmpe vågnet op. Vi vil ikke stiltiende glide ind i socialismen.«

En rasende mand løftede sit skilt højt op i vejret, så alle kunne se teksten:

»Jeg vil beholde mine våben og mine penge!«

Den konservative texanske radiovært, Rick Green, brølede også sit budskab op i æteren, så alle de, der ikke deltog i te-selskaberne kunne følge med:

»Vi affyrer i dag det første skud i den anden amerikanske revolution her i Texas.«

I en relateret og foruroligende nyhed i Wall Street Journal oplyste FBI, det amerikanske forbundspoliti, at salget af våben er eksploderet i årets første kvartal. Knap fire millioner nye amerikanere har søgt om våbentilladelse, hvilket er 27 procent flere end samme tid sidste år.