Texas-kreationister under pres

Flere bøger om Darwin og færre om Intelligent Design skal ind i de texanske klasselokaler. Dermed får kreationisterne et tilbageslag i det amerikanske skolesystem.

Charles Darwin. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Troende texanere har gennem længere tid tordnet mod evolutionslæren i den amerikanske stats skoler. Men nu har statens uddannelsesråd besluttet at udvide undervisningsmaterialet til skoleeleverne: Mere Darwin og aber - og mindre Gud og Adam. Det skriver Huffington Post.

Dermed får amerikanske kreationister, der tror på, at Jorden og mennesker er blevet til nogenlunde, som det er foreskrevet i Første Mosebog - skabt af Gud på seks dage, et tilbageslag i forhold til deres indflydelse på skoleundervisningen i staten.

En forventet kamp om, hvad texanske skoleelever skal lære om verdens og arternes tilblivelse, er således udeblevet, efter statens uddannelsesråd efter en offentlig høring har udvidet det videnskabelige materiale, der skal bruges i undervisningen i de kommende skoleår og forhåndsgodkendt undervisningsmateriale om Darwins evolutionslære.

Det republikansk-dominerede råd tiltrak sig ellers opmærksomhed tilbage i 2009, da det opfordrede alle statens skoler til at granske "alle sider af videnskabelig teori." Dette blev af flere kreationister betegnet som en sejr, der gav mulighed for at undervise i kreationisme i de texanske skoler.

Ingen Intelligent Design

Kreationister tror ikke på evolutionen i biologisk forstand, men på en slags "særlig skabelse", hvor en eller flere guder løbende har deltaget i skabelsesprocessen. 

En af de lærebøger, der netop ikke er kommet på rådets liste over anbefalet undervisningsmateriale er således en bog, der omhandler såkaldt Intelligent Design, en teori, der går på, at livet på Jorden er så kompleks, at det er blevet til ved hjælp af en højere, intelligent magt. Denne tankegang har i flere år i USA været set som en alternativ forklaring på Jordens tilblivelse og arternes oprindelse.

- Der kommer ingen dårlig videnskab ind i klasselokalerne i de godkendte materialer, siger en talsmand for Texas Freedom Network, en gruppe, der støtter de gængse videnskabsfolk i læren om evolution.

En konservativ gruppe havde ved høringen opfordret uddannelsesrådet til at inddrage mere undervisningsmateriale, der betvivler evolutionen, men det blev altså afvist.

- Intelligent design er kreationisme, svøbt i en tynd fernis af pseudovidenskab. Kreationisme er ikke videnskab. Det er filosofi, sagde en af deltagerne ved høringen.