Tesla-milliardærs rumfirma skal sende astronauter til Månen

SpaceX er udvalgt til at bygge et rumfartøj, der skal bringe astronauter til Månen for første gang siden 1972.

Det private rumfirma SpaceX forsøger at udvikle en raket, der kan lande efter at have været i rummet. Indtil videre er testflyvninger endt med, at prototyperne er havareret før landingen. Her ses en raket på affyringsrampen på SpaceX' base i det sydlige Texas i marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs rumfartsadministration, Nasa, har valgt det private firma SpaceX til opgaven med at bygge et rumfartøj, som skal flyve de næste amerikanske astronauter til Månen så tidligt som i 2024.

Sidst, et menneske blev landsat på Månen, var i 1972.

»Hvis de (SpaceX) når deres milepæle, så vil vi gøre et forsøg i 2024,« siger Steve Jurczyk, der er fungerende chef for Nasa, i forbindelse med tildelingen af kontrakten.

SpaceX, der ejes af Tesla-milliardæren Elon Musk, var i konkurrence med Amazon-stifter Jeff Bezos' rumfirma, Blue Origin, og forsvarsleverandøren Dynetics om kontrakten, der har en værdi på 2,9 milliarder dollar. Det svarer til 18 milliarder kroner.

»Nasa styrer,« skriver Elon Musk i et tweet efter fredagens meddelelse fra Nasa.

SpaceX blev i 2020 det første private firma til at sende mandskab til Den Internationale Rumstation (ISS) og bringe dem sikkert tilbage igen.

I sit bud på kontrakten fra Nasa har SpaceX foreslået at anvende sit rumfartøj »Starship«, der er udviklet med henblik på at sende astronauter samt en last på op til 100 ton på fremtidige missioner til Månen og til Mars.

Prototyper af den genanvendelige raket, der er del af Starship-systemet, bliver afprøvet på en base, selskabet har etableret i det sydlige Texas. De foreløbige versioner, som er blevet testet, er alle eksploderet.

I marts lykkedes det dog SpaceX at lande en prototype af »Starship« på basen i Texas efter en testflyvning, men efter nogle minutter blev raketten omspændt af flammer og eksploderede.

De foregående testflyvninger var alle endt med, at prototyperne styrtede ned og eksploderede.

Elon Musk har oprettet sit rumfirma med en erklæret målsætning om at kolonisere Mars.

/ritzau/