Terrortrusler i norden

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige

1. oktober 2010: Sverige forhøjer det generelle terrortrusselsniveau på grund af øget aktivitet og bekymrende efterretninger fra resten af Europa.

30. oktober 2010: Svensk politi får tip om, at Nordens største indkøbscenter Norstan i det centrale Gøteborg skal være mål for en terroraktion, og fire mænd med rødder i Syrien anholdes. Dagen efter er alle fire løsladt igen, da mistanken ikke rækker til varetægtsfængsling.

8. december 2010: Byretten i Sverige idømmer to svenskere af somalisk afstamning fire års fængsel for at planlægge terror i samarbejde med den militante islamiske organisation al-Shabaab i Somalia. Det er uklart, hvad de to helt konkret planlagde.

11. december 2010: En 28-årig mand - formentlig af irakisk afstamning men med svensk statsborgerskab - sprænger sig selv i luften i centrum af Stockholm. Kort forinden sender han et brev til blandt andet den svenske efterretningstjeneste Säpo, hvor han angiver de svenske styrker i Afghanistan og Lars Vilks muhammedtegning som motiv.

Norge

8. juli 2010: Norsk politi anholder en nordmand med uighurisk baggrund og en uzbeker i Oslo, mens en tredje med kurdisk baggrund pågribes i Tyskland. De tre mænd har forbindelse med al-Qaedas top og mistænkes for at planlægge terror i Norge. Senere tilstår en af de anholdte, at Jyllands-Posten i virkeligheden er målet, og at de tre mænd også havde intentioner om at dræbe Muhammed-tegneren Kurt Westergaard.

Danmark

1.januar 2010: En mand med somalisk baggrund trænger ind i Muhammed-tegneren Kurt Westergaards hjem i Århus. Med en økse vil manden efter alt at dømme tage livet af tegneren, der dog når at flygte ind i et sikkerhedsrum og tilkalde hjælp. PET oplyste efterfølgende, at den somaliske mand har kontakter til Al-Qaida.

10. september 2010: Tjetjeneren Lors Doukaiev udløser en mindre bombe på et toilet på Hotel Jørgensen ved Nørreprot i København. Han kommer selv lettere til skade under sprængnigen og anholdes efterfølgende. Politiet formoder, at Doukaiev var i færd med at fremstille en brevbombe, og at bomben var tiltænkt Morgenavisen Jyllands-Posten i Viby.

23. november 2010: PET opdaterer vurderingen af terrortruslen mod Danmark og fastholder, at der er tale om en »alvorlig terrortrussel«. Herunder beder man landets politikredse om at »skærpe den politimæssige opmærksomhed« på terrortrusler - indtil videre frem til årets udgang.