Terrorspor peger mod Belgien

Sporene efter den blodige serie af terrorangreb, der ramte Paris i weekenden, peger mere og mere i retning af Belgien og et belastet hovedkvarter i hovedstaden Bruxelles.

Søndag har belgisk politi angiveligt anholdt yderligere fire personer mistænkt for at være indblandet i terrorangrebene i Paris. De nye anholdelser er dog ikke bekræftet af den belgiske anklagemyndighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FRANKRIG/BELGIEN: Mens franskmændene slikker sårene oven på et af de væreste terrorangreb i Europa i nyere tid, peger stadig mere i retning af, at flere af gerningsmændene kom fra nabolandet Belgien.

Den belgiske anklagemyndighed har ifølge Reuters oplyst, at to af gerningsmændene bag terrorangrebet, der kostede 129 mennesker livet og sårede flere end 350 andre, kom fra Bruxelles.

Samtidig oplyser den offentlige anklager i Belgien, at to biler, som de formodede syv gerningsmænd benyttede sig af i Paris, var lejet i Belgien.

Allererede lørdag slog belgisk politi til med ransagninger i Bruxelles-bydelen Molenbeek. Søndag er yderligere fire personer blevet anholdt i Belgien, så det samlede antal anholdte i Belgien er oppe på syv.

En sort Seat, der blev fundet i udkanten af Paris, peger også i retning af Belgien. Bilen, der var belgisk indregistreret, indeholdt tre kalashnikov-rifler, og fransk politi arbejder ifølge Reuters ud fra en teori om, at mindst en gerningsmand fortsat kan være på fri fod.

Belgien har tidligere været i søgelyset, når det gælder radikaliserede islamister. En af bombemændene fra Madrid i 2001 havde forbindelse til Molenbeek, og det samme havde manden, der sidste år dræbte tre mennesker på et jødisk museum i Bruxelles.

Samtidig er Belgien det land i Europa, som i forhold til befolkningstallet huser flest Syrien-krigere.

Mens fransk politi forfølger det belgiske spor, har man offentliggjort navnet på en af de formodede gerningsmænd, den 29-årige franskfødte Ismael Omar Mostefai.

Han boede i den franske by Chartres sydvest for Paris og menes at have opholdt sig i Syrien mellem 2013 og 2014. Mostefais familiemedlemmer var søndag indbragt til forhør af fransk politi, der er interesseret i at vide mere om Mostefais syriske forbindelse.

Et andet spor, der optager politiet, er et syrisk pas, der blev fundet nær liget af en af de formodede gerningsmænd. Det viser sig, at passet tidligere har været registreret af de græske myndigheder og senere de serbiske myndigheder. Hvis det virkelig er gerningsmandens pas, antyder det, at han er kommet til Europa under dække af at være asylansøger.

Frankrig har af samme grund skærpet kontrollen ved landets grænser, og samtidig har den franske regering anmodet de øvrige EU-lande om et møde, hvor man skal drøfte et svar på terrorangrebene.

Luxembourg, der har formandskabet i EU, har fulgt opfordringen og indkaldt EUs indenrigs- og justitsministre til møde om situationen på fredag.

På et G20-møde for verdens 20 største økonomier adresserede lederne også terrorangrebene, som blev fordømt i skarpe vendinger.

USAs præsident, Barack Obama, slog samtidig fast, at man vil forstærke kampen mod Islamisk Stat. De 20 landes ledere vil ifølge Reuters arbejde for en stærkere grænsekontrol og stramme sikkerhedskravene for luftfarten.

LÆS MERE