Terrorplottet som ingen taler om

For en uge siden forhindrede de amerikanske myndigheder det, der kunne have end som et blodigt bombeangreb mod en stor gruppe somaliske muslimer i USA. Men hvorfor var medierne så tilbageholdende med at kalde planerne for »terrorisme«, har flere kritikere sidenhen spurgt.

»FBI afværger stort bombeangreb mod muslimer i Kansas« hed historien - ordet terror blev ikke brugt. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»FBI afværger stort bombeangreb mod muslimer i Kansas.«

Sådan lød overskriften på det nyhedstelegram, der forrige uge tog turen fra Ritzau og ud i flere af de danske dagblades nyhedsstrøm. Tre amerikanske mænd var netop blevet anholdt og sigtet for at ville »anvende sprængstoffer som masseødelæggelsesvåben« mod et boligkompleks og en moske i Garden City, Kansas.

Bombeplanerne var angiveligt fremskredne, gerningsmændene en del af en højrenational milits kaldet »Korsfarerne« og målet et boligbyggeri beboet hovedsageligt af somaliske muslimer.

Alligevel var ordet »terror« ikke nævnt én eneste gang i de artikler, der blev bragt på Politiken.dk, B.dk eller JP.dk. Heller ikke hos DR, hvor man dog var gået så langt som at lade prædikatet »terror« indgå i en billedtekst.

Og det fik i løbet af ugen flere kritikere op i det røde felt. For hvorfor er det lige, medierne tilsyneladende er lynhurtige til at kalde visse ugerninger for »terrorisme«, mens andre går fri? Og hvorfor har denne sag stort set ingen mediedækning fået?

»Er et bombeangreb mod muslimer ikke også terror?« skriver en twitter-bruger blandt andet med henvisning til Ritzaus nyhedstelegram på Politiken.

Andre stillede mere direkte spørgsmålstegn ved, om det måske havde noget at gøre med gerningsmændenes etnicitet eller religion, ligesom det også blev pointeret, at historien fyldte ufatteligt lidt i det etablerede mediebillede. En kritik, der også gik igen i en artikel på den venstreorienterede nyhedsplatform Modkraft.dk.

En anti-muslimsk vækkelse

Det var dog ikke, fordi de amerikanske forbundspoliti selv afholdt sig fra at bruge begrebet »terror« om de tre amerikaneres planlagte ugerninger. Af anklageskriftet fremgår det, at efterforskerne havde fulgt de tre mænd i otte måneder op til anholdelserne fredag d. 14. oktober 2016 - og at efterforskningen var en del af myndighedernes kamp mod »indenrigsterrorisme« i USA.

De tre anholdte var angiveligt medlemmer af en militsgruppe kaldet »Crusaders« - eller »Korsfarerne« på dansk - som støtter kampen for et »anti-muslimsk« USA.

»De valgte deres mål baseret på deres had til disse grupper og deres opfattelse af, at disse grupper udgør en trussel mod det amerikanske samfund, et ønske om at inspirere andre militsgrupper og et ønske om at »vække folk« lyder det blandt andet i anklageskriftet.

Boligbyggeriet, de tre mænd angiveligt havde udset som mål, husede 120 beboere - hovedsageligt af somalisk baggrund - og planen var at fylde fire biler med sprængstoffer og parkere dem ved hvert hjørne af lejlighedskomplekset for at skabe så stor ødelæggelse som muligt.

Derfor kan der heller ikke herske nogen tvivl om, at de planlagte handlinger bør blive karakteriseret som »terror«, lyder det fra både danske og amerikanske twitter-brugere. Noget som de amerikanske medier tilsyneladende også har været tilbageholdende med at gøre, hvis man skal tro brugerne på det sociale medie.

»Hvorfor får dette forhindrede terrorplot ikke mere omtale på de landsdækkende tv-kanaler?«, lyder det fra en amerikansk twitter-bruger. »Vi ved allesammen hvorfor,« slutter hun.

»Hvornår er en terrorist ikke en terrorist?« spørger en anden for også selv at svare på sit spørgsmål.

»Når han er hvid, planlægger at dræbe somaliere og er amerikaner. Så er er han en millitsmand.«

Debatten er endda nået helt til tops i det amerikanske system, hvor højtstående politikere også har givet deres holdninger til kende. En af dem var den amerikanske politiker Kieth Ellison, der som medlem af Repræsentanternes Hus også kommenterede den angiveligt mangelfulde mediedækning.

»USA har lige stoppet et enormt terrorplot, og ingen taler om det«, lød det køligt fra politikeren.