Terrorleder dræbt: USA har ramt en af de helt store

Al-Qaeda har mistet sin næstkommanderende. Terrororganisationen i Yemen har allerede udnævnt en efterfølger, efter at en amerikansk drone har dræbt Nasir al-Wuhayshi.

En graffiti i Yemens hovedstad, Sana'a, viser en amerikansk drone, efter at det er kommet frem, at USA har dræbt al-Qaedas næstkommanderende, Nasir al-Wuhaysh, ved et droneangreb. Foto: Yahya Arhab Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Han blev aldrig lige så kendt som Osama bin Laden eller al-Qaedas nuværende leder, Ayman al-Zawahiri. Men droneangrebet, der for næsten en uge siden dræbte Nasir al-Wuhayshi i den yemenitiske by Mukalla, er ifølge den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp »meget betydningsfuldt«.

»Al-Qaeda har brug for at bevise sig selv,« siger Magnus Ranstorp og hentyder til udviklingen de seneste år, hvor terrororganisationen er blevet overhalet af Islamisk Stat.

»I vestlige sikkerhedstjenester erfarer man, at al-Qaeda føler, det er nødvendigt at udføre et omfattende angreb,« siger Magnus Ranstorp.

Nasir al-Wuhayshi var til stede, da Osama Bin Laden flygtede fra Tora Bora og den amerikanske invasion i 2001. Otte år senere var han med til at oprette AQAP, al-Qaeda in The Arab Peninsula. Den mest frygtede af al-Qaedas mange celler, og efter sigende også den mest professionelle og nyskabende. Wuhayshi var mindre kendt end Osama bin Laden, men langt mere aktiv i årene efter 2001.

Al-Qaeda i Yemen menes at stå bag en række forsøg på at smugle sprængstoffer om bord på fly siden 2010, og terrororganisationens Yemen-afdeling gøres også ansvarlig for at eksperimentere med flydende sprængstoffer, der er særligt designet til at kunne slippe gennem sikkerhedstjek i lufthavne. Gerningsmændene, der udførte angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar 2015, menes at have modtaget træning hos AQAP.

Blandt de første mål i Syrien

Ifølge amerikanske kilder var medlemmer af AQAP blandt de allerførste mål, da USA indledte sine angreb i Syrien i september 2014. Ledende medlemmer af AQAP menes at have brugt det syriske kaos til at rekruttere nye medlemmer og planlægge nye angreb. Krigen i Yemen har også ført til øget aktivitet for al-Qaeda. Terrororganisationen indtog Yemens femtestørste by Mukalla i april 2014, og Saudi-Arabiens bombardementer af den shia-muslimske Houthi-bevægelse betyder, at al-Qaeda kan operere og blandt andet rekruttere på en større skala end tidligere.

AQAP har bekræftet Wuhayshis død og har udnævnt Qassim al-Raimi, en 37-årig yemenitisk statsborger, til efterfølger. Al- Raimi sættes blandt andet i forbindelse med planlægningen af et selvmordsangreb i byen Marib i juli 2007, hvor otte spanske turister mistede livet.

I et andet amerikansk droneangreb i Libyen i weekenden siger den libyske regering, at en anden al-Qaeda leder Mokhtar Belmokhtar blev dræbt. Belmokhtar er efterlyst for al-Qaeda-angrebet i januar 2013 i Algeriet, hvor 39 udlændinge døde under et fire dage langt gidseldrama. USA bekræfter droneangrebet, men kan ikke bekræfte Belmokhtars død.

Terrororganisationen Ansar al-Sharia, der også er tilknyttet al-Qaeda, afviser, at Belmokhtar er blandt de syv, der døde i droneangrebet. Gruppen har offentliggjort en liste over de døde på det sociale medie Twitter. Belmokhtars navn er ikke på listen.