Terrorleder bag skolemassakre kræves udleveret

Mullah Fazlullah, leder af den pakistanske Taleban-gruppe, der dræbte 132 skolebørn i det nordvestlige Pakistan, gemmer sig i Afghanistan. Nu forstærker Pakistan kravet om hans udlevering.

Under den tre dage lange officielle landesorg tændte pakistanere i går lys under en mindehøjtidelighed for ofrene for massakren på en skole i Peshawar i tirsdags. Foto: Shazaib Akber/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den pakistanske hærchef, general Raheel Sharif, rejste i går på lynvisit til Kabul – hovedstaden i Pakistans naboland mod vest, Afghanistan.

Formålet med turen og hærchefens budskab til den afghanske regering var ikke til at misforstå: Enten får I gjort kål på den pakistanske Taleban-gruppe TTPs gemmesteder i Afghanistan, eller også ordner vi det selv.

Kravet kommer efter terroranslaget tirsdag mod en skole i millionbyen Peshawar i det nordvestlige Pakistan. 145 mennesker, heraf 132 skolebørn, blev mejet ned i koldt blod, da seks medlemmer af den militante, islamistiske gruppe Tehreek-e-Taliban Pakistan (TPP) banede sig vej ind på den ellers skarpt bevogtede skole.

Læs også: De små kister er de tungeste at bære

»Vi håber, at vi vil se en stærk handling fra afghansk side i de kommende dage,« sagde talsmanden i den pakistanske hær i forbindelse med besøget.

En kilde i det pakistanske sikkerheds­apparat formulerer kravet uden diplomatisk omsvøb over for den lokale avis The Express Tribune: Pakistan kræver øjeblikkelig handling over for TTPs skjulesteder i Afghanistan.

»Hvis de afghanske myndigheder ikke handler denne gang, vil vi undersøge alle muligheder inklusive en effektiv jagt,« advarer kilden.

Læs også: Afghansk Taleban fordømmer skolemassakre

Advarslen falder sammen med, at den pakistanske efterretningstjeneste angiveligt har oplysninger om, at tirsdagens skolemassakre blev planlagt i Afghanistan. Det skriver flere pakistanske medier. Det afviser terroristerne selv. Ifølge TTP, den pakistanske Taleban-gruppe, blev terroranslaget udtænkt og forberedt af TTPs militære chef i Peshawar-regionen.

Noget-for-noget

Efter mødet med den pakistanske hærchef udsendte Afghanistans nyvalgte præsident, Ashraf Ghani, en erklæring, hvori han lover at samarbejde med Pakistan, vel at mærke hvis de pakistanske myndigheder hjælper Afghanistan med at bekrige de afghanske talebanere.

»Tiden er kommet, hvor Afghanistan og Pakistan handler sammen mod terrorisme og ekstremisme med ærlighed og effektivitet,« fastslår den afghanske præsident.

Erklæringens ordlyd afspejler, at de to nabolande har været på kant med hinanden lige siden, Taleban-bevægelsen var ved magten i Afghanistan fra 1996 til 2001.

Taleban-regimet blev dengang bakket op af Pakistan, og siden har Afghanistan beskyldt Pakistan for at støtte Taleban-oprørerne, mens de pakistanske myndigheder anklager afghanerne for at huse de militante islamister, der terroriserer Pakistan med det formål at omdanne landet til en islamisk stat.

Læs også: Det paralyserede Pakistan

Afghanistans anklage bakkes op af USA og andre vestlige lande, der i årenes løb mere eller mindre åbent har slået fast, at de afghanske Taleban-oprørere får støtte af magtfulde kræfter i Pakistan, herunder efterretningstjenesten.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) lægger heller ikke fingre imellem i sin seneste risikovurdering:

»Pakistan leverer en nøje afpasset støtte til Taliban og andre oprørsgrupper, som opererer fra fristeder i Pakistan ind i Afghanistan,« skriver Forsvarets Efterretningstjeneste, der dog understreger, at Pakistan ikke er interesseret i en egentlig optrapning af konflikten i Afghanistan, fordi det vil påvirke sikkerheds­situationen.

Læs også: Cameron frygter terrorangreb »når som helst«

For Pakistan handler støtten til de afghanske oprørere – i dag som i de seneste fem årtier – om at sikre sig så stor indflydelse på udviklingen i Afghanistan som muligt – I skarp konkurrence med arvefjenden Indien, der er på god fod med regeringen i Kabul.

Dødsstraf for terrorisme

Men selv om pakistanerne i de seneste år har været hærget af flere store terrorangreb udløst af landets militante islamister, er skole­massakren måske af en kaliber, der kan få landets politikere og sikkerhedsstyrker til at bekæmpe landets militante ekstremister uden forbehold.

»Vi annoncerer, at der ikke vil blive skelnet mellem »gode« og »onde« talebanere og har besluttet at fortsætte krigen mod terrorisme, indtil den sidste terrorist er elimineret,« sagde Pakistans premierminister, Nawaz Sharif, i går efter et møde med landets politiske partier.

Til det formål – at udrydde terroristerne – indfører Pakistan nu dødsstraf i terrorsager, oplyste en talsmand for premierministeren i går. Pakistan har ellers efterlevet et moratorium for civile henrettelser siden 2008.