Terroristernes nye våben er henrettelse for åben skærm

For en gangs skyld ledte antiterrorkorpset ikke efter bombemagerværktøj og kemikalier under en razzia.

Politiet afspærrede i går bl.a. denne gade i Birmingham efter en række arrestationer af terror-mistænkte. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Da de i går morges klokken fire slog ned på tolv forskellige adresser i Birmingham og byens forstæder, var det mindre håndgribelige beviser politiets retsteknikere gik efter.

Meget tyder på, at gruppen af formodede terrorister ikke havde planer om spektakulære eksplosioner på britisk jord, men snarere havde en mere irakisk inspireret plan for øje. Ifølge flere efterretningskilder var det i stedet for meningen at opsnappe en britisk soldat på orlov. Kidnapningen var muligvis rettet mod en muslimsk soldat, der var hjemme fra Afghanistan eller Irak, men disse oplysninger kunne i går hverken af- eller bekræftes af det britiske forsvarsministerium. Med det gidsel, et videokamera og en netforbindelse var det, ifølge efterretningskilder, meningen at sprede rædsel i den britiske befolkning med en henrettelse af soldaten for åben skærm nogenlunde i samme stil som det skete med den 62-årige ingeniør Ken Bigley. Hans dødsdom i hænderne på en islamistisk gruppe i Irak blev eksekveret med en sabel, og halshugningen blev senere lagt på internettet.

Optagelserne af den fortvivlede Ken Bigley i dagene inden drabet og bønner fra både politiske ledere og Bigleys egen familie hjemme i Liverpool gjorde dybt indtryk på den britiske befolkning. Det var formentlig den samme effekt, de personer, der er blevet tilbageholdt af britisk politi og efterretningstjenesten MI5, gik efter.

Den demoraliserende effekt på både den britiske hær og befolkningen i al almindelighed kunne have været betragteligt, hvis gruppen havde haft held af sit forehavende, der skulle have kulmineret med drabet af deres planlagte gidsel.

Arbejdsro

Den britiske indenrigsminister, John Reid, havde i går ikke meget at sige om sagen men opfordrede til at give politiet ro til at gennemføre undersøgelser og ransagninger, der er baseret på mere end et halvt års overvågning og indsamling af informationer.

Hvis den forpurrede plan fra Birmingham er en indikator for, at terrorgrupper i Storbritannien er begyndt at kopiere taktikker, der tidligere er set i Irak, kan de britiske myndigheder risikere at stå med et sikkerhedsmæssigt mareridt. Hvem skal kunne beskytte alle soldater, der er hjemme fra orlov? Eller almindelige medlemmer af offentligheden, hvis terrorgrupper beslutter sig for, at de er rimelige ofre i en højt profileret afpresningsmanøvre? »Det er dybt foruroligende og viser, at vi alle sammen er truede,« sagde en talsmand fra regeringens sikkerhedskomité i går.

De britiske myndigheder har sat den aktuelle terrortrussel mod landet på næsthøjeste niveau.