Terrorister skød løs mod turister i Tunis

19 mennesker blev dræbt og 22 såret i Tunis, da bevæbnede mænd i går skød vildt omkring sig i den afrikanske by. De fleste af ofrene var turister, og ingen havde i aftes taget ansvaret for terrorangrebet.

Efter terrorangrebet i Tunesiens hovedstad, Tunis, blev turister evakueret fra gerningsstedet ved Bardo Museet. Foto: Salah Habibi/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Terroren er vendt tilbage til landet, hvor Det Arabiske Forår begyndte for mere end fire år siden. Dengang satte en ung, fattig mand ild til sig selv for at protestere mod myndighederne og det daværende autoritære styre under præsident Zine el-Abedine Ben Ali.

Styret blev væltet, og Tunesien er det land, der sammenlignet med andre af regionens lande har klaret sig bedst siden. Lande som Yemen, Syrien, Libyen og i et vist omfang også Egypten befinder sig stadig i krig eller en tilstand med meget skrøbelig sikkerhed.

Ved angrebet i går åbnede en lille gruppe terrorister iført militæruniformer ild og dræbte lokale og en gruppe turister på Bardo Museet lige ved siden af parlamentet i hovedstaden Tunis.

Otte af de dræbte blev myrdet, da de steg af en bus for at besøge museet. Ti andre blev først taget som gidsler af de bevæbnede mænd og derefter dræbt, oplyser det tunesiske indenrigsministerium.

Myndigheder nedkæmpede terroristerne

De lokale myndigheder nedkæmpede terroristerne, men først efter at de havde dræbt i alt 19 personer, to lokale og 17 turister fra en række europæiske lande.

Siden oprettelsen af Islamisk Stat i Syrien og Irak har Tunesien ført an som eksportør af lokale volontører til terrororganisationen. Flere end 3.000 tunesiske statsborgere menes at have rejst til det krigshærgede Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. På det seneste har de tunesiske myndigheder udtrykt bekymring for, at IS-krigerne vil forsøge at vende tilbage til Tunesien for at destabilisere landet på samme måde, som IS siden november 2014 har angrebet forskellige byer i nabolandet Libyen.

Islamisk Stat sender rådgivere rundt i mellemøstlige lande for at undersøge mindre, lokale terrornetværks mulighed for at slutte sig til den internationale terrororganisation. Indtil videre har grupper i Saudi-Arabien, Gaza, Libanon, Sinai og Libyen svoret troskab til Islamisk Stat, og de opererer nu som grupper, der modtager finansiel og logistisk støtte fra Islamisk Stat.

Ingen har i skrivende stund taget ansvar for angrebet, men umiddelbart er det udført på samme måde som andre angreb fra Islamisk Stat eller al-Qaeda. I store dele af Mellemøsten er de grupper, der tidligere opererede under al-Qaedas vinger, nu blevet til krigere for Islamisk Stat.

Tunesien har tidligere oplevet angreb

I 2002 blev en gruppe turister dræbt ved et angreb på en synagoge i den tunesiske by Djerba: Dengang tog al-Qaeda ansvaret. I 2013 døde 45 personer i et angreb på et strandhotel, og 2014 mistede 45 personer livet i en række angreb i Tunesien.

Det seneste angreb er et hårdt anslag mod Tunesiens turisme, der er en af landets allervigtigste indtægtskilder. Efter fire års oprør, omvæltninger og skiftende regeringer havde mange i det nordafrikanske land håbet, at 2015 ville bringe stabilitet til landet. Nu står Tunesien med samme problemer som både Libyen og Egypten, hvor lignende terrorceller enten truer turister eller udfører angreb på vesterlændinge.

For nylig advarede Det Muslimske Broderskab i Egypten fremmede statsborgere og bad dem forlade landet.

Siden Broderskabets præsident, Muhammed Mursi, blev væltet i 2013 af den egyptiske hær, har hovedstaden Cairo og andre større byer været mål for bombeangreb.