Terrorist skulle sprænges fri fra fængslet

Belgisk politi anholder 16 personer mistænkt for at ville befri en dømt al-Qaeda terrorist fra fængslet. Samtidig advarer landets regering befolkningen om, at et terrorangreb kan være under forberedelse.

En gruppe på 16 al-Qaeda-tilhænger har, ifølge belgisk politi, haft planer om, at bortføre Nizar Trabelsi fra et belgisk fængsel. Den tunesiskfødte Trabelsi afsoner en længere fængselsstraf for at have planlagt et selvmordsangreb på en amerikansk militærbase i Belgien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Etienne Ansotte/AFP

De belgiske myndigheder slog i går terroralarm og satte svært bevæbnede politifolk ind for at bevogte lufthavne, banegårde og EUs og NATOs bygninger i Bruxelles af frygt for et kommende terrorangreb.

Det skete efter, at det belgiske politi havde optrævlet et forsøg fra islamiske fundamentalister på at befri en af Europas mest kendte terrorister fra et fængsel i Belgien. Indtil i går var i alt 16 personer blevet anholdt i sagen, hvor politiet også havde fundet store mængder af våben og sprængstoffer i de mistænktes boliger.

Planen var tilsyneladende at sprænge og skyde sig vej ind i det fængsel, hvor den tunesisk fødte Nizar Trabelsi afsoner en lang fængselsstraf for at have planlagt et selvmordangreb på en amerikansk militærbase i Belgien i 2001, hed det i går i belgiske medier.

16 anholdte
Den 37-årige Trabelsi blev efter en mislykket karriere som professionel fodboldspiller hvervet af islamiske fundamentalister. I årene op til 2001 besøgte hen flere gange Osama bin Laden og hans al-Qaeda-terrorgruppe i Afghanistan.

Trabelsi planlagde at køre en lastbil fyldt med sprængstoffer ind i den amerikanske militærbase ved Kleine Brogel i det østlige Belgien. Men han blev anholdt i september 2001, før han kunne nå at gennemføre angrebet, og blev idømt en ti år lang fængselsstraf.

Det belgiske politi ville i går ikke give nogen oplysninger om de 16 anholdtes baggrund ud over, at de tilhørte islamiske fundamentalistiske kredse. Men man slog samtidig fast, at der fortsat er stor risiko for en terroraktion på trods af anholdelserne. Det blev udlagt som et tegn på, at der stadig er mistænkte terrorister fra gruppen på fri fod, og at ikke alle våben og sprængstoffer er fundet.

På en pressekonference sagde den belgiske premierminister Guy Verhofstadt, at »der er tegn på, at terrorangreb kan være under forberedelse«.

Belgien har hidtil været forskånet for større islamisk inspirerede terrorangreb, sådan som dem, der har ramt Storbritannien, Spanien og Frankrig i de seneste år. Men det belgiske politi har flere gange i de seneste ti år optrævlet terrorgrupper med nordafrikansk baggrund.