Terrorforskere: Det får IS ud af at tage skylden for så mange angreb

På under en uge har Islamisk Stat - ifølge terrorbevægelsens eget udsagn - stået bag to angreb i Vesten. En meget bevidst strategi for at understrege, at man ikke er trængt i defensiven, mener to terrorforskere.

En 17-årig afghansk dreng angreb mandag aften tilfældige passagerer i et regionaltog i det sydlige Tyskland. Drengen, der kom til Tyskland som uledsaget flygtning, gik amok med en økse og en kniv og sårede flere. Ingen døde ud over drengen selv, der blev skudt af politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Karl-Josef Hildenbrand
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) gang på gang tager skylden for angreb udført i Vesten, er det udtryk for en helt bevidst strategi: Det handler om at puste sig op.

Sådan lyder vurderingen fra to terrorforskere efter, at Islamisk Stat har påtaget sig skylden for det angreb, som en 17-årig afghansk dreng mandag aften udførte i et regionaltog nær Würzburg i det sydlige Tyskland.

»IS vil skabe et billede af, at de er overalt. Og det bliver specielt vigtigt, når de lider nederlag i Syrien og i Irak. Det er vigtigt for IS at vise, at de har stor kapacitet,« siger terrorforsker ved Försvarshögskolan i Stockholm, Magnus Ranstorp.

IS har mistet terræn på hjemmebanen

Samme vurdering har lektor ved Aarhus Universitet Morten Valbjørn, der mener, at IS bevidst går efter at signalere, at terrorbevægelsen ikke er i defensiven, men »kan slå til overalt«.

»Etableringen af kalifatet går ikke så godt for tiden, og noget tyder på, at det også er en erkendelse, man er ved at nå internt i Islamisk Stat. Men for at vise at de stadig spiller en rolle, kan de lave spektakulære angreb andre steder,« siger han.

Islamisk Stat har i år tabt terræn i bevægelsens selvudnævnte kalifat i Syrien og Irak. I Irak er Islamisk Stat i år blevet trængt i defensiven af regeringstro styrker, mens bevægelsen i Syrien er presset af både vestlige og russiske luftangreb. Allerede tidligere på året fik det både CIA og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby til at forudse, at IS derfor ville skifte taktik og begå flere terrorangreb.

Håndtegnet IS-flag på værelset

Gårsdagens angreb i Tyskland mandag aften blev udført af en afghanske dreng, der kom til Tyskland som uledsaget flygtning. Han gik amok med en økse og en kniv og sårede flere. Ingen døde ud over drengen selv, der blev skudt af politiet.

Et vidne har efterfølgende fortalt de tyske myndigheder, at drengen på arabisk råbte »Allahu Akbar« (på dansk: »Gud er stor«), da han angreb passagererne, og der er på hans værelse fundet en håndlavet tegning af et IS-flag.

Kort tid efter påtog Islamisk Stat sig skylden for angrebet, og det gjorde det til nummer to angreb på en uge, som terrorbevægelsen tager skylden for. Det første af angrebene var i Nice i torsdags, hvor en 31-årig fransk-tuneser bevidst pløjede en lastbil ind i en stor menneskemængde, der var samlet for at fejre den franske nationaldag, Bastilledagen. 84 blev dræbt og flere hundrede blev såret.

Den franske anklager har efterfølgende fortalt, at den 31-årige gerningsmand Mohamed Lahoaiej Bouhlel havde en »klar, nyere interesse« i radikal islam. Han havde også groet et skæg af religiøse årsager.

Snarere inspiration end direkte ordrer

Hvor sandsynligt, det rent faktisk er, at terrorbevægelsen har stået bag både angrebet på passagertoget i Tyskland og angrebet på hovedgaden i Nice i sidste uge, er endnu for tidligt at sige. De to terrorforskere tør dog godt gætte på, hvilken form for tilknytning der har været tale om, hvis den faktisk har været der:

»Vi ved, at gerningsmændene i begge tilfælde har udtrykt støtte, men der er ikke umiddelbart tegn på direkte ordrer eller direkte kontakt, men måske snarere, at gerningsmændene har ladet sig inspirere af Islamisk Stat. Efterfølgende tager IS så ansvaret, uden at de egentlig har spillet en afgørende rolle,« siger Morten Valbjørn.

»Vi kan ikke sige noget med sikkerhed, før efterforskningerne er afsluttet. Men det er mere sandsynligt, at der har været tale om ”ensomme ulve” end folk, med stærke bånd til IS,« supplerer Magnus Ranstorp.