Terrorforsker: Selvfølgelig påtager Islamisk Stat sig skylden for London-angreb

Terrorbevægelsen Islamisk Stat har påtaget sig skylden for angrebet ved det britiske parlament onsdag. Det ligner et typisk jihadist-angreb, vurderer terrorforsker Magnus Ranstorp.

En politibetjent lægger blomster ved Westminster dagen efter terrorangrebet, der ramte det centrale London. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNAH MCKAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Terrornetværket Islamisk Stat (IS) tager i en erklæring skylden for angrebet ved det britiske parlament i London. Det skriver nyhedsbureauet Amaq ifølge Reuters.

»En soldat fra Islamisk Stat udførte operationen,« meddeler Islamisk Stats talerør Amaq, som ikke angiver noget nærmere om, hvem der er kilde til oplysningerne.

IS har taget skylden for en række terrorangreb begået i Vesten de seneste år.

Eksperter og analytikere har dog gentagne gange stillet spørgsmål ved, hvorvidt terrornetværket faktisk har spillet en afgørende rolle i angrebene, eller om terroristerne alene har ladet sig inspirere af IS, men uden at have været i direkte kontakt.

Den pointe understreger Magnus Ranstorp, der er en af Europas førende terrorforskeer fra Forsvarshögskolan i Stockholm, også i dette tilfælde.

»Jeg ville forvente, at IS tog skylden, for det gør de ofte. Men der findes forskellige grader af tilknytning til IS og ud fra sproget i formuleringen her vil jeg vurdere, at gerningsmanden agerede på egen hånd,« siger Ranstorp med henvisning til, at terrornetværket i sin erklæring formulerer, at gerningsmanden var »en soldat« fra IS.

Under angrebet blev fire personer inklusiv gerningsmanden dræbt, mens 40 blev såret. Gerningsmanden kørte først en firehjulstrækker ind over et fortov, og forlod senere bilen for at stikke en ubevæbnet betjent ned.

En form for angreb, der ifølge Magnus Ranstorp ligner  et »klassisk jihadist-angreb«.

Både Islamisk Stat og al-Qaeda har skrevet og offentliggjort manualer til, hvordan man fremstiller sprængstoffer, kører folk ned med biler osv., og det er den slags materiale, som gerningsmanden formentlig har ladet sig inspirere fra.

Mistænkt for »voldelig ekstremisme«

De britiske myndigheder har betegnet anslaget som et terrorangreb, og har meldt ud, at man mener, gerningsmanden var »inspireret af islamistisk terrorisme.«

Det er desuden kommet frem, at gerningsmanden tidligere har været i myndighedernes søgelys.

Gerningsmanden, hvis identitet er kendt af myndighederne, er for »nogle år siden« blevet undersøgt af den britiske efterretningstjeneste MI5 mistænkt for »voldelig ekstremisme«.

Han var dog ikke længere under observation, da han udførte angrebet, fordi der angiveligt ikke var noget, der tydede på, at han gik i de planer. Det fortalte den britiske premierminister Theresa May torsdag.

»Hvad jeg kan bekræfte er, at manden var britiskfødt, og at han for nogle år siden blev efterforsket af MI5, fordi man frygtede, at han havde forbindelse til voldelig ekstremisme,« sagde May i parlamentet, da det blev genåbnet torsdag.

MI5 har en liste, der tæller 3.000 personer, som tjenesten holder øje med, fordi de kan udgøre en potentiel sikkerhedstrussel. Det skriver The Guardian.