Terrorforsker om angreb i Belgien: Det ligner hævn

Ifølge terrorforsker Magnus Ranstorp er det påfaldende, at angrebet i Bruxelles sker kun få dage efter pågribelsen af en af gerningsmændene bag attentaterne i Paris i november sidste år.

Anholdelsen af den eftersøgte terrorist Salah Abdeslam og terrorangrebet i Bruxelles ligger påfaldende tæt på hinanden, mener terrorforsker. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det virker som et lidt for stort sammentræf.

To bomber eksploderede her til morgen kort før klokken 9 i lufthavnen, og kort efter eksploderede endnu en bombe i en central metrostation i Bruxelles.

Angrebet kommer, blot tre dage efter belgisk politi i en storstilet aktion skød og anholdt den eftersøgte terrorist, Salah Abdeslam, som menes at være en af gerningsmændene bag attentaterne i Paris i november, hvor 130 mennesker mistede livet.

»Timingen for dette angreb i Bruxelles kommer så kort efter anholdelsen, at det er sandsynligt, at de to ting er forbundet,« siger terrorforsker Magnus Ranstorp fra den svenske Forsvarshögskolan:

»Det ligner gengældelse. Måske ikke direkte foranledt af anholdelsen, men eksempelvis ved at en gruppe i forvejen havde planlagt et angreb og måske er blevet presset til at fremskynde deres planer.«

Også den norske terrorforsker, Thomas Hegghammer, gør opmærksom på, at det er særdeles usædvanligt, hvis der er tale om, at der står forbundne celler bag Paris-attentaterne og dagens bombeangreb i Bruxelles.

Belgiske myndigheder efterlyste for nylig en formodet medskyldig til Salah Abdeslam. Den efterlyste formodede medgerningsmand er 24 år og går under navnet Najim Laachraoui. Han krydsede ifølge belgisk politi grænsen mellem Ungarn og Østrig 9. september 2015 under falske belgiske identitetspapirer i selskab med Salah Abdeslam og en tredje person.

Et nemt mål

Ikke desto mindre er det stadig uklart, hvem og hvor mange gerningsmænd, der står bag angrebene i Bruxelles, og som kort før klokken ni i morges detonerede to bomber i Zaventem og ganske kort tid efter eksploderede en bombe i en metrovogn ved stationen Maelbeek.

Ifølge den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp var lufthavnen et »meget tilgængeligt« mål.

»Det er nemt at gå ind fra toget. Det er næsten som ved metroen i Københavns Lufthavne. Alle togene kommer ind under lufthavnen, så det er et meget ubeskyttet og nemt mål,« siger Magnus Ranstorp.

Terrorforskeren understreger, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvem der står bag bombeangrebene i den belgiske hovedstad.

»Vi er nødt til at vente og se. Men måden det er udført på peger i retning af, at der er tale om islamistisk terrorisme. Passer valget af målet med jihadistisk terror? Ja. Er det denne type angreb, belgiske myndigheder har forberedt sig på at håndtere? Ja. Samtidig er der tilsyneladende tale om synkroniserede angreb, som også er et af jihadisternes kendetegn,« siger han.

»Det er også sandsynligt, at angrebene er forbundet til en celle, som har tilknytning til Salah Abdeslam, men som sagt er det svært at vide på nuværende tidspunkt,« siger Magnus Ranstorp.

Ifølge terrorforskeren er det derfor nærliggende at tro, at gerningsmændene har tilknytning til Islamisk Stat eller sympatisører.