Terrorforsker forventer flere angreb i Frankrig: »Det kommer ikke til at vende«

Terrorforsker Magnus Ranstorp vurderer, at den franske Muhammed-krise kan udløse »ekstreme voldsomheder« i Frankrig. Han forventer flere angreb.

 
Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, hyldede den franske historielærer, der for 14 dage siden blev slået ihjel af en formodet radikaliseret islamist. Imens opstod der protester i Mellemøsten, efter at Muhammed-tegningerne blev vist. Torsdag blev en kirke i Nice angrebet. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

Det, der er blevet døbt »den franske Muhammed-krise«, har for alvor fået konflikten mellem Frankrig og store dele af den muslimske verden til at eskalere.

Og det kommer ikke til at vende lige foreløbigt.

Sådan lyder vurderingen fra Magnus Ranstorp, terrorforsker ved Forsvarshøjskolen i Malmø, ifølge nyhedsbureauet TT. Derfor forventer han også, at der kommer flere terrorangreb i Frankrig, som minder om dem, der har fundet sted i løbet af de seneste to uger.

»Det kommer ikke til at vende. Vi kan helt sikkert komme til at se flere af den slags angreb i Frankrig,« siger han til TT.

Torsdag gik en 21-årig tunesisk mand ind i Notre-Dame-kirken i Nice og slog en kirketjener og to kirkegængere ihjel.

En af de dræbte, en 60-årig kvinde, fik skåret halsen over, »så hun næsten var halshugget«, fortalte Jean-Francois Ricard, en anklager fra den franske antiterrorenhed, på et pressemøde torsdag.

Kirketjeneren, en 55-årig mand, blev også dræbt ved at få halsen skåret over. Det tredje offer, en 44-årig kvinde, blev stukket ned, men formåede at flygte fra kirken til en nærliggende bar. Der døde hun dog lidt senere af sine skader.

Angrebet fandt sted, blot 13 dage efter at en fransk skolelærer, Samuel Paty, blev dræbt og efterfølgende halshugget. Paty blev likvideret på åben gade i Paris af en ung tjetjensk flygtning som »straf« for, at han havde vist Muhammed-tegninger i klasseværelset.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har lovet et opgør med ekstremistisk islam i Frankrig, efter at landet på to uger er blevet ramt af tre terrorangreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pool/AFP/Ritzau Scanpix.

Angrebet fik efterfølgende præsident Emmanuel Macron til at forsvare tegningerne og love et opgør med ekstremistisk islam i landet. Regeringen er således begyndt at lukke moskeer, opløse foreninger og iværksætte udvisninger.

Det har samtidig sat ild i en ny konflikt mellem Frankrig og Tyrkiet, hvorfra præsident Recep Tayyip Erdogan har beskyldt Macron for at være både psykisk syg og islamofobisk. Han har opfordret den muslimske verden til en handelsboykot af franske varer.

Karikaturkrisen er ikke ny, siger Magnus Ranstorp til TT:

»Men den kan udløse ekstreme voldsomheder.«

Han mener, at angrebene kan skabe endnu mere radikalisering og splittelse i det franske samfund, og at netop dette også ofte er formålet med angrebene.