Terrorens selvmordere kryber under radaren

Angrebet i Atatürk Lufthavn i Istanbul blev udført professionelt – og af gerningsmænd som vestlige sikkerhedstjenester måske ikke engang kender. Pilen peger igen på Islamisk Stat.

Tyrkiet sørger over sine døde efter terrorangrebet mod Atatürk Lufthavn i Istanbul, der kostede mindst 43 livet. Foto: Ozan Kose/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: Tre unge mænd fra Usbekistan, Dagestan og Kirgisistan lejer en lejlighed i Fatih-kvarteret i Tyrkiets største by, Istanbul.

En måned senere tager de en taxa til Atatürk Lufthavn og udfører et af de hidtil mest spektakulære angreb, der tilskrives Islamisk Stat (IS). Angrebet, der blev planlagt langt under den tyrkiske og andre efterretningstjenesters radar, giver et indblik i, hvordan IS opererer og prioriterer sine mål.

Til trods for, at IS dagligt mister kontrollen over områder i Irak og Syrien, vil organisationen fortsætte med at planlægge større og mindre angreb mod sine fjender uden for Syriens grænser. Angrebet i Istanbul var et af de store, og sætter på mange måder niveauet for, hvad IS er i stand til.

Valget af tre centralasiatiske mænd til opgaven er ikke tilfældigt. Risikoen for, at de ved ankomst var i den lokale efterretnings søgelys er langt mindre end, hvis de eksempelvis var tilbagevendende tyrkiske IS-jihadister.

De vestlige efterretningstjenester, der samarbejder med Tyrkiet, har med stor sandsynlighed heller ikke haft oplysninger om de tre unge selvmordsterrorister fra Centralasien.

Islamisk Stats styrke er, at terrororganisationen har sympatisører og operative jihadister i næsten alle lande fra Norge til Somalia og fra USA til Kina.

I terrorangrebene i Paris og Bruxelles gjorde IS brug af netværk med lokalt kendskab. I Istanbul valgte man at gøre det modsatte. Angiveligt fordi man med rette antager, at lokale jihadister er under overvågning.

Dette åbner muligheden for såkaldte »gæsteangreb«, hvor fremmede jihadister udfører angreb i lande, hvor myndighederne ikke kender deres baggrund.

Et stort antal jihadister fra Centralasien ankom til Syrien i efteråret 2015, efter at Rusland gik ind i krigen som aktiv part på Bashar al-Assads side. Mange af dem har i løbet af de seneste ti måneder fået erfaring med våben. sprængstoffer, og ikke mindst Islamisk Stats ideologi.

Som kommandosoldater i angreb

Sammenlignet med angrebene i Paris og Bruxelles er Istanbul-angrebet også mere professionelt udført.

Ingen af gerningsmændene stak af i sidste øjeblik. Den første bombe blev bragt til sprængning uden for lufthavnsbygningen for at skabe kaos, så de to andre gerningsmænd kunne trænge ind i selve lufthavnsbygningen som var de kommandosoldater, der løber mod fjenden.

Her blev den ene skudt, inden han, liggende på gulvet, udløste sit selvmordsbælte. Den anden blev væltet omkuld af en sikkerhedsvagt, inden bombebæltet eksploderede.

Planlægningen af sådan et angreb, hvor enkelt og spontant det måtte lyde, kræver omfattende forberedelser.

Gerningsmændene har med stor sandsynlighed besøgt lufthavnen en række gange i planlægningsfasen. Eller også har de haft medsammensvorne til at filme stedet. De har haft kontakt til lokale netværk for at skaffe våben og sprængstoffer. De er blevet udstyret med midler til at købe disse materialer og leje en lejlighed. Og de har modtaget ordrer om angrebets tidspunkt fra andre bagmænd.

Terrorister på udkig efter bløde mål

Angrebet viser, at IS stadig går efter mål med flest mulige ofre – som i Paris og Bruxelles. Men det viser også, at man leder efter såkaldte bløde mål, der er lette at angribe.

Terrororganisationen kunne bruge de kommende to år på at plante en medarbejder i lufthavnen, som i sidste ende kunne skaffe en bombe med om bord på et amerikansk eller europæisk fly.

Det er muligt, at Islamisk Stat drømmer i den retning, men i mellemtiden går man efter »lettere« mål for at bevare sin skræmmeevne som organisation med hyppige angreb.

Dette i kontrast til terrororganisationen al-Qaeda, der stort set udelukkende er gået efter meget vanskelige mål med enorm symbolværdi de seneste 20 år – heriblandt ambassader, World Trade Center i New York, USAs forsvarsministerium, Pen­tagon, og den kollektive trafik i London og Madrid.

Det sikkerhedsmæssige problem med IS er, at for hvert større angreb, synes terrororganisationen at lære af sine fejltagelser og omstille sig.

For hvert angreb bliver udførslen en anelse mere sofistikeret – som for eksempel ved brugen af tre centralasiatiske mænd til angrebet i Istanbul.