Terrorekspert: Jihadistliste skal håndteres varsomt

Islamisk Stat har nedfældet navne og personlige oplysninger på 22.000 jihadister i den militante gruppe

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En liste med navne på tusindvis af personer i den militante jihadistgruppe Islamisk Stat er lækket til det britiske medie Sky News og videregivet myndighederne.

Informationer der kan være en stor hjælp for myndigheder i arbejdet med at spore Islamisk Stats medlemmer. Men det er også information, der skal håndteres yderst varsomt.

- Der er en risiko for at listen bliver lækket, og det kan få enkeltpersoner til at tage sagen i egen hånd, siger Hans Brun, terrorforsker ved King's College i London, ifølge nyhedsbureauet TT.

Forudsat at listen er ægte, er der dog ingen tvivl om, at listen er skadelig for Islamisk Stat og kan hjælpe myndighederne, supplerer Hans Brun til TT.

Dokumenterne med de mange navne er blevet givet til Sky News på et USB-stik, der er stjålet fra Islamisk Stats sikkerhedspoliti.

Manden der har videregivet oplysningerne er tidligere hoppet fra den Frie Syriske Hær til Islamisk Stat og kalder sig Abu Hamed.

Han siger til Sky News, at de islamiske love i den militante organisation er kollapset, hvilket har tilskyndet ham til at forlade organisationen.

Ifølge Sky News indeholder dokumenterne fra Abu Hamed, 22.000 navne, adresser, telefonnumre og kontaktoplysninger til Islamisk Stats jihadister.

Flere af navnene på jihadisterne er kendt på forhånd.

Dokumenterne viser, at Islamisk Stat kræver en del personlig information fra sine medlemmer, der skal svare på 23 spørgsmål inden de introduceres til Islamisk Stat.

I dokumenterne findes personer fra mindst 51 forskellige lande, samt en del telefonnumre hvoraf flere fortsat er aktive.

En af filerne som Sky News har fået er desuden klassificeret som "martyrer". Her er navnene på en brigade af mænd, der ønsker at udføre selvmordsaktioner, listet op.

Sky News oplyser, at de har informeret de britiske myndigheder om oplysningerne fra kilden.

/ritzau/TT