Terrorbrødre sendte blodig hilsen fra al-Qaedas højborg

Terrordramaet i Paris er en blodig hilsen fra AQAP, der holder til i Yemen og ubetinget er den stærkeste af al-Qaedas grupperinger rundt omkring i verden.

To franske gidseldramaer blev afsluttet fredag kort før klokken 17, da tre gidseltagere blev dræbt af franske specialstyrker. Fold sammen
Læs mere
Foto: GABRIELLE CHATELAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nyhedsanalyse: Det blodige drama i Paris har igen rettet søgelyset mod terrornetværket al-Qaeda, der ellers i det forgangne år har stået i skyggen af det nye brand inden for militant islamisme – Islamisk Stat.

De to brødre bag nedskydningen af 12 mennesker ved det franske ugeblad Charlie Hebdo hævdede således at repræsentere al-Qaeda – mere præcist terrornetværkets afdeling på den arabiske halvø, forkortet AQAP, Al-Qaeda in the Arabian Peninsula.

Den ene af brødrene har ifølge amerikanske og franske efterretningskilder været i Yemen for at få terrortræning af al-Qaeda. Og Charlie Hebdos nu terrordræbte redaktør, Stephane Charbonnier, var opført på en dødsliste udfærdiget af al-Qaeda.

Det er han ikke længere. Eller rettere: På en opdateret dødsliste delt af Twitter-konti, der ofte bruges til al-Qaeda-­propaganda, er der nu et rødt kryds hen over Charbonniers billede.

En blodig hilsen fra AQAP, der holder til i Yemen og ubetinget er den stærkeste af al-Qaedas grupperinger rundt omkring i verden. Her har de udnyttet Yemens status som en skrøbelig, stort set fejlslagen stat og taget kontrollen med flere byer og landsbyer i den sydlige og østlige del af landet.

Målet for AQAP er at oprette en islamisk stat – et kalifat – på den arabiske halvø, og mens verden har været optaget af Islamisk Stats fremmarch i Syrien og Irak, har al-Qaeda i Yemen i det seneste halve år haft held til lokalt at indgå et samarbejde med nogle af Yemens mange magtfulde stammer.

Samarbejdet skyldes, at stammerne ligesom al-Qaeda er sunnimuslimske og på krigsfod med Yemens shiamuslimske befolkningsgruppe, houthierne, der har deres base i den nordlige del af landet. Herfra har houthierne i det seneste årti kæmpet en væbnet kamp for flere rettigheder i det overvejende sunnimuslimske Yemen, og i september i fjor lykkedes det houthiernes milits at erobre hovedstaden, Sanaa, fra regeringsstyrkerne.

Det har ikke bare givet al-Qaeda ekstra blod på tanden og gjort det lettere at rekruttere nye krigere i de sunnimuslimske stammer i de områder af landet, hvor al-Qaeda i forvejen står stærkt.

Houthiernes fremmarch har også kompliceret USAs menneskejagt på al-Qaedas jihadister i Yemen. USA har i årenes løb forsøgt at komme Yemens al-Qaeda til livs ved hjælp af målrettede missilangreb fra ubemandede fly, de såkaldte droner. Det er sket i overensstemmelse med landets skiftende regeringer, men de nye magthavere – de shiamuslimske houthier – er ikke bare generelt kritiske over for USAs politik i Yemen og i regionen. De er i særdeleshed kritiske over for de amerikanske droneangreb, som i øvrigt også uforvarende er med til at styrke terroristerne.

»Når dronerne tager uskyldige civile med i døden – og det sker – så er det nemt for al-Qaeda at rekruttere blandt de efterladte og pårørende,« forklarede menneskerettighedsaktivisten Jamila Ali Raja, der tidligere var diplomat og rådgiver i det yemenitiske udenrigsministerium, da hun før jul besøgte Danmark.

For USA er dronerne dog uundværlige, da al-Qaeda i Yemen set med amerikanske briller udgør den største terrortrussel. Ikke mindst nu, hvor al-Qaeda i Yemen ifølge den amerikanske efterretnings­tjeneste samarbejder med al-Qaedas filial i Syrien, al-Nusra Fronten om et plot om at gennemføre et terrorangreb mod et fly med kurs mod USA eller Europa.

»Embedsmænd frygter, at jihadister i Syrien med amerikansk eller europæisk pas vil være afgørende i plottet,« skrev ABC News allerede i sommer med henvisning til kilder i det amerikanske udenrigsministerium.

Set med al-Qaedas briller er USA omvendt et helt central angrebsmål. Det har AQAPs leder, Nasir al-Wuhayshi, der er al-Qaeda-lederen Ayman al-Zawahiris næstkommanderende, understreget flere gange.

Og det gentog AQAPs vigtigste bombeekspert, saudiarabiske Ibrahim al-Asiri, for nylig.

»Enhver front må angribe USA og dets interesser overalt. Vi har kendt hovedfjenden, Amerika, i årtier,« lød budskabet fra bombemanden, der tre gange har forsøgt at ramme et fly med kurs mod USA – blandt andet juledag i 2009, da en nigeriansk rekrut forsøgte at detonere en bombe gemt i underbukserne i luft­rummet over den amerikanske storby Detroit.

Det mislykkedes.

Det gjorde terrorangrebet mod det satiriske ugeblad i Paris ikke.