Terrorbølge: Hyler de ensomme ulve i flok?

Den 25-årige jihadist, som mandag dræbte en fransk politimand og hans kæreste, bebudede via Facebook, at »vi vil gøre EM i fodbold til en kirkegård«. Eksperter frygter en bølge af attentater udført af såkaldt ensomme ulve.

En mand afleverer blomster til en fransk politibetjent, der står vagt uden for huset i Magnanville, hvor dobbeltdrabet fandt sted. Foto: Matthieu Alexandre/AFP Fold sammen
Læs mere

Bemærk: Denne artikel blev udgivet d. 15/6-16.

Larossi Abballa havde netop stukket en 42-årig vicepolitiinspektør ned og skåret halsen over på hans 36-årige kæreste, da han satte sig til rette foran kameraet.

Udenfor var villaen i Magnanville lidt vest for Paris, hvor drabene var blevet begået, omringet af betjente fra eliteenheden RAID, og forhandlere forsøgte at overtale ham til at overgive sig. Men det fik ikke Abballa til at ryste på hånden, mens han med det dræbte pars treårige søn siddende på en sofa i baggrunden optog en 13 minutter lang video og sendte den ud på nettet via Facebook Live.

I videoen, der nogle timer senere blev fjernet fra hans profil, men hvis eksistens bekræftes af anklagemyndigheden i Paris, sværgede den 25-årige og fransk fødte jihadist troskab til Islamisk Stat.

»Jeg har reageret positivt på sheik Adnanis anmodning,« forklarede han med henvisning til en talsmand for terrororganisationen, der for et par uger siden opfordrede til at dræbe så mange »vantro« som muligt i Europa og USA under den igangværende fastemåned ramadan.

»Vi vil gøre EM i fodbold til en kirkegård,« fortsatte Abballa og tog sig tid til at opremse en liste over navngivne politifolk, fængselsbetjente, journalister og rappere m.fl., som efter hans mening burde slås ihjel, inden han til sidst vendte sig om mod den skrækslagne treårige dreng:

»Men jeg har endnu ikke besluttet mig for, hvad jeg skal gøre ved ham dér.«

Hvordan kunne det ske?

Det nåede terroristen heldigvis ikke at finde ud af, før politiet ved midnatstid stormede villaen og dræbte ham under en ildkamp. Men glæden over, at det trods alt var lykkedes at redde et enkelt medlem af den lille familie, druknede for mange franskmænds vedkommende i desperation over endnu et islamistisk attentat.

For hvis det kunne lade sig gøre at gennemføre det under de nuværende massive sikkerhedsforanstaltninger, hvad nyttede det hele så, spurgte de rasende i sociale medier og avisernes liveblogs.

Frankrig er i undtagelsestilstand og har været det siden Paris-massakren i november sidste år. Et beredskab, der er blevet yderligere skærpet under EM i fodbold.

Samtidig var Abballa en gammel kending af politiet. Han havde siddet i fængsel dømt for medlemskab af et netværk, der hvervede og sendte jihadister til grænseområderne mellem Afghanistan og Pakistan, og var blevet telefonaflyttet af efterretningstjenesten så sent som i april.

Alligevel var han i stand til at »efterkomme anmodningen« fra en mellemøstlig terrorleder, uden at nogen fattede mistanke. Hvordan kunne det lade sig gøre?

Svaret er lige så oplagt, som det er skræmmende: Der findes tusindvis af radikaliserede franske muslimer, men der er kun ressourcer til at overvåge de af dem, som menes at udgøre en konkret trussel. Det tydede intet på, at Abballa gjorde, inden han gik i aktion. Samtidig vil såkaldt bløde mål – tilfældige personer på tilfældige steder – altid være sårbare også med et beredskabsniveau som det aktuelle, lyder det resigneret fra de franske sikkerhedsstyrker.

Orlando kan være startskuddet

Så meget desto mere bekymrende er det, hvis Mathieu Guidère har ret. Den fransk-tunesiske ekspert i islamisme, der er tilknyttet Paris 8-universitetet, frygter, at Frankrig og en række andre vestlige lande de kommende uger vil blive ofre for en serie af attentater udført af såkaldt ensomme ulve – terrorister, der ikke nødvendigvis har nogen direkte forbindelse til Islamisk Stat, men som på eget initiativ handler i organisationens navn.

»Massakren i Orlando (hvor 49 natten til søndag blev dræbt på et diskotek frekventeret af homoseksuelle, og endnu flere blev såret, red.) kan meget vel have været startskuddet til en bølge af attentater mod de lande, som Islamisk Stats talsmand fremhævede i sin opfordring, nemlig USA, Frankrig og Storbritannien,« siger Guidère til radiostationen France Info.

Han hæfter sig ved, at Omar Mateen, terroristen fra Orlando, og Larossi Abballa på mange punkter ligner hinanden, hvad angår deres baggrund og modus operandi. Samt især den omstændighed, at Islamisk Stat få timer efter begge attentater tog »æren« for dem via sit nyhedsbureau Amaq. Det samme, som tirsdag eftermiddag lagde den video, som Abballa optog umiddelbart efter mordet på parret i Magnanville, ud på sit site.