Terrorbevægelsen Boko Haram bruger stadig flere børn som selvmordsbombere

De radikale islamister i terrorbevægelsen Boko Haram bruger i stigende grad børn til at udføre selvmordsangreb, siger Unicef i en ny rapport.

Foto: STRINGER. Beboere samles om arnestedet for en eksplosion i flygtningelejren Muna i Nigeria. Mindst fire selvmordsbomber gik af i lejren og dræbte tre mennesker. Unicef advarer i ny rapport om, at børn helt ned til otte år anvendes som selvmordsbombere i området omkring Tschad-søen, hvor terrorbevægelsen Boko Haram hærger.
Læs mere
Fold sammen

Et stigende antal børn bruges af den islamistiske terrorbevægelse Boko Haram til at udføre selvmordsangreb. Antallet af angreb, hvor børn er identificeret som »gerningsmanden« siden januar er allerede højere end tallet for hele 2016.

Der har i årets første tre måneder allerede været 27 angreb foretaget af børn mod 30 hele sidste år.

Det fastslår Unicef i en rapport, som blev offentliggjort i dag. Rapporten kan læses i sin helhed her.

Mindst 117 angreb foretaget af børn eller unge er siden 2014 udført i området omkring Tchad-søen, som strækker sig ind i landene Cameroun, Tchad, Niger og Nigeria, hvor Boko Haram huserer. I næsten 80 pct. af angrebene var en bombe spændt på en pige, som i nogle tilfælde var sløvet af stoffer.

Synet af børn vækker ængstelse

Resultatet er, at alene synet af et barn nær en markedsplads eller et checkpoint vækker ængstelse, siger Marie-Pierre Poirier, UNICEF's regionale direktør i Vest- og Centralafrika. Næsten 1.500 børn og unge blev af samme årsag tilbageholdt sidste år, skriver nyhedsbureauet AP.

Unicef advarer om, at selv børn, der bliver frigivet fra Boko Haram, mødes med mistænksomhed og ofte bortvises af deres familier.

»Disse børn er ofre, ikke gerningsmænd. At tvinge eller snyde dem til at begå sådanne forfærdelige gerninger er modbydeligt,« siger Poirier ifølge AP.

Boko Haram, der har erklæret troskab til den beslægtede terrororganisation Islamisk Stat, bortførte for tre år siden 276 skolepiger fra en kostskole. Mange af de piger blev tvunget til ægteskab og graviditet med Boko Haram-krigere. Andre er tvunget til selvmordsangreb. Kun en mindre antal piger er frigivet eller er selv undsluppet terrorbevægelsen.

Boko Haram rædselskampagne i området omkring Tschad-søen har nu varet i otte år. Bevægelsens hærgen har kostet mindst 20.000 livet og sendt andre hundrede tusinder på flugt.