Terrorangreb i Frankrig angiveligt udført at en tidligere dømt jihadist

Gerningsmanden, der mandag aften dræbte en politimand og hans partner i en forstad til Paris, blev tilbage i 2013 idømt en fængselsstraf for jihadisme, rapporterer fransk medie. Islamisk Stat har via sit nyhedsorgan Amaq taget skylden for angrebet, som den franske præsident kalder et terrorangreb.

Politiet ses her i den franske by Magnanville, hvor en fransk politimand og hans partner mandag aften blev dræbt. REUTERS/Reuters TV Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV

Mandag aften blev en fransk politimand i civil og vedkommendes partner knivdræbt i parrets hjem i Magnanville, en forstad til Paris. Deres treårige søn overlevede.

Islamisk Stat har via terrororganisationens eget nyhedsorgan Amaq oplyst, at angrebet er udført på vegne af terrororganisationen, og ifølge det franske medie BMFTV er gerningsmanden også tidligere dømt for jihadisme.

BMFTV skriver, at gerningemanden er en 25-årig mand ved navn Larossi Abballa, der allerede på forhånd var kendt af politiet for radikalisering. I 2013 blev han idømt tre års fængsel, hvoraf de seks måneder var for deltagelse i en jihadist-gruppe.

Den franske avis Le Parisien skriver, at manden blev idømt de seks måneders fængsel »for sammensværgelse til forberedelse af et terrorangreb«, og at han var involveret i en islamistisk gruppe, der havde en forbindelse mellem Pakistan og Frankrig. Han blev dømt sammen med syv andre personer.

Kampen mod terror er international

Den franske avis Le Monde skriver endvidere, at Larossi Abballa for nylig optrådte i en international undersøgelse vedrørende en mand, der er rejst til Syrien.

Tirsdag morgen bekræfter den franske præsident, Francois Hollande, at der »uden tvivl er en terrorhandling«.

»Vi må stå sammen. Kampen mod terrorisme er ikke en kamp, ​​der kun vedrører et enkelt land (...) den kalder på en resolut international indsats, og overvågning af enkeltpersoner,« siger præsidenten endvidere ifølge Le Monde.

Angrebet mandag aften startede klokken 20.40, hvor gerningsmanden ifølge den franske avis Le Monde trængte ind i parrets hjem i Magnanville med en kniv. Den 42-årige politimand i civil nåede at flygte ud på gaden, hvor han blev dræbt med ni knivstik i maven.

Religiøse udtalelser

Naboer tilkaldte politiet og fransk politis eliteenhed RAID, som kom hurtigt og vurderede, at der ikke var tale om et almindeligt drab.

»Larossi Abballas meget beslutsomme adfærd og arten af ​​hans udtalelser - som stadig skal fastslås - gav politiet, der ankom, det indtryk, at der er en stor sandsynlighed for, at dette ikke er en simpel mord,« skriver Le Monde, der har snakket med en unavngiven kilde ved politiet.

Vidner til episoden har ifølge Le Parisien fortalt politiets efterforskere, at gerningsmanden råbte »Allahu Akbar« under angrebet, og at han senere under forhandlinger med RAID, da han havde taget mandens hustru og barn som gidsler, sagde at han havde hævnet IS.

Naboer til parret blev evakueret, og da politiet trængte ind i parrets hjem ved midnatstid, efter det stod klart at forhandlinger med gidseltageren ikke bar frugt, fandt politiet liget af politimandens 36-årige kæreste, der arbejdede som embedsmand i det franske indenrigsministerie, samt deres treårige søn, som var i live, men i chok.