Terror truer Dronningens besøg i Tyrkiet

Trods »stor risiko for terrorangreb i Tyrkiet« fortsætter planlægningen af Dronningens statsbesøg. »Vi følger sikkerhedssituationen løbende og nøje,« forsikrer udenrigsminister Kristian Jensen.

Udenrigsminister Kristian Jensen og dronning Margrethe skal i efteråret sammen med en større erhvervsdelegation besøge Tyrkiet. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Er det forsvarligt at sende dronning Margrethe på statsbesøg i Tyrkiet efter den bølge af terrorangreb, der har ramt landet i de seneste måneder?

Spørgsmålet har været oppe at vende i Folketingets udenrigspolitiske nævn, og Berlingske har spurgt udenrigsminister Kristian Jensen (V), hvis embedsmænd er dybt involverede i planlægningen sammen med Politiets Efterretningstjeneste.

»Vi følger sikkerhedssituationen løbende og nøje og gennemfører selvsagt kun statsbesøg, hvis sikkerhedssituationen tillader det,« lyder det kortfattede – skriftlige svar – fra udenrigsministeren, der selv skal med på turen sammen med en større erhvervsdelegation.

Statsbesøget skal, som omtalt i Berlingske for nylig, finde sted i efteråret. De præcise datoer holdes hemmelige af sikkerhedsgrunde, men hvis situationen ikke bliver bedre i Tyrkiet, advarer de Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, mod at gennemføre det.

»Der er god grund til at være bekymret for kongefamiliens sikkerhed, så jeg håber meget, at man er ekstra omhyggelige med at vurdere, om statsbesøget er forsvarligt,« siger Naser Khader.

Det seneste større terrorangreb i landet fandt sted den 7. juni i det centrale Istanbul, men der har også været flere anslag i hovedstaden, Ankara, hvor Dronningen skal mødes med den tyrkiske præsident Erdogan. Og som Udenrigsministeriet selv advarer i sin rejsevejledning:

»Der er en stor risiko for terrorangreb i Tyrkiet, herunder mod turister og andre rejsende.«