Terror i New York: 29-årig gerningsmand råbte »Allahu Akbar« og efterlod besked om IS-troskab

Sayfullo Saipov, 29 år og fra Usbekistan. Syv år efter han fik Green Card til USA, er han ifølge amerikanske medier manden, der tirsdag begik terror i New York ved at pløje en lejet ladvogn ind i cyklister og fodgængere. Otte døde, 11 blev hårdt såret.

Foto: DON EMMERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Terrorangrebet foregik på samme usle måde, som verden tidligere har set i storbyer som Nice, Berlin, Stockholm, London og Barcelona. Og igen havde metoden umiddelbart terrorbevægelsen Islamisk Stats signatur.

Ifølge amerikanske medier drejede den 29-årige Sayfullo Saipov klokken 15.05 tirsdag lokal tid ned ad Houston Street på Lower Manhattan i New York i en lejet pickup fra kædebutikken »Home Depot«.

Kort efter drønede den storskæggede mand ned ad en cykelsti langs med Hudson-floden. Han pløjede med overlæg bilen ind i cyklister og fodgængere for at fremprovokere så megen død,ødelæggelse og ravage som overhovedet muligt.

Nogle kørte han frontalt ind i, andre ramte han i ryggen. Men han fræsede blot videre ad cykelstien, mens folk skreg og løb til alle sider for at søge dækning for vanvidskørslen. Halvanden kilometer kørte han på cykelstien, inden han hamrede ind i en gul skolebus.

Efter sammenstøddet med bussen fem blokke fra World Trade Center sprang han ud af ladvognen og råbte på arabisk »Allahu Akbar« - »Gud er stor«. I hver hånd holdt han en pistol, og på et foto af situationen på Twitter kan man se, hvordan han holdt de to pistoler frem for sig klar til at skyde.

Senere skulle det dog vise sig at være attrapper - den ene var en paintball-pistol. Men politiet tog ingen chancer, da de nåede frem. En betjent skød ham og ramte ham i maven. I nat dansk tid blev han opereret, og han har overlevet.

Men det har mange af de uskyldige mennesker, han ramte, ikke. Otte er døde. Af dem var fem argentinske turister, der var rejst til New York for at fejre deres 30 års gymnasiejubilæum. En af de døde er fra Belgien. Mindst 11 er hårdt sårede, men dog uden for livsfare.

Sayfullo Saipov, 29 år og fra Uzbekistan. / AFP PHOTO / St. Charles County Dept. of Corrections Fold sammen
Læs mere
Foto: ST. CHARLES COUNTY DEPT. OF CORR.

Terrorangrebet er det første i New York siden 11. september 2001, og i nat dansk tid skrev flere amerikanske medier samstemmende, at politiet i gerningsmandens udlejningsbil havde fundet en seddel, hvorpå der stod, at han sværgede troskab til Islamisk Stat (IS).

Politiet har dog ifølge New York Times ikke umiddelbart indikationer på, at angrebet er blevet dirigeret af IS, selv om terrorgruppen mange gange har opfordret sine tilhængere i Vesten til at bruge biler som våben til at køre folk ned.

Tværtimod mener efterforskerne, der natten til onsdag dansk tid ransagede Sayfullo Saipovs hjem, at han muligvis nok var inspireret af Islamisk Stat, men at han synes at være en såkaldt »ensom ulv«, der har arbejdet på egen hånd.

Eftersom gerningsmanden har overlevet, har politiet dog muligheden for at afhøre ham, hvis han vel at mærke vil tale.

Den alvorlige terrorhandling, der omgående førte til massivt politiopbud under halloween-arrangementer i aftes over hele USA, har alle de ting, der skal til for at fremprovokere en ny stor politisk debat om islamisk terror, indvandring og præsident Donald Trumps indrejseforbud.

Præsidenten tog selv hul på den i aftes, hvor han kommenterede terroren med fire tweets.

»Ser ud til at vi i NYC har endnu et angreb begået af en syg og sindsforvirret person. Tæt fulgt af retshåndhævelse. IKKE I USA!« skrev præsidenten i sit første tweet.

»Vi må ikke tillade ISIS at returnere eller at komme ind i vores land efter at have slået dem i Mellemøsten eller andre steder. Nok!,« skrev han i det andet.

»Mine tanker, kondolence og bønner går til ofrene og deres familier efter terrorangrebet i New York. Gud og jeres land er med jer!« hed det i det tredje.

Få timer senere lød det i Trumps fjerde tweet:

»Jeg har netop beordret Homeland Security til at skrue op for vores allerede eksisterende program for ekstra grundige baggrundstjek. At være politisk korrekt er fint, men ikke når det handler om det her!«

I forvejen har Trump længe kæmpet for at få indført meget strengere sikkerhedsgodkendelse af indvandrere for at forhindre terrorisme.

Men dommere har igen og igen bremset hans indrejseforbud for rejsende fra en række muslimsk dominerede lande med den begrundelse, at præsidenten i virkeligheden indførte et forfatningsstridigt »muslimforbud«.

Sayfullo Saipov kom til USA på et Greencard - en amerikansk arbejdstilladelse - fra Usbekistan i 2010. Tilsyneladende boede han dels i Paterson, New Jersey, og i Tampa, Florida.

Hans Greencard vil sandsynligvis føre til politisk debat om, hvem der bør tildeles arbejdstilladelse i USA og om hvorvidt, det er for let at få.

Ifølge New York Times stod det næsten øjeblikkelig klart for efterforskerne, da de efter angrebet tjekkede Sayfullo Saipov, at han tidligere har været i deres søgelys.

Usbekistan har på intet tidspunkt været omfattet af præsidentens forskellige udgaver af indrejseforbuddet.

»Der har været et betydeligt problem med jihadisme (hellig krig, red) i Uzbekistan,« siger Paul Cruickshank, CNNs terroranalytiker, til sit eget medie.

Ifølge Paul Cruickshank er der to store jihad-grupper i landet. En af dem er Uzbekistans Islamistiske Bevægelse, der er knyttet til IS.

Derfor er han sikker på, at efterforskerne nu vil nærmere vil undersøge, om gerningsmanden har været tilbage i Uzbekistan i løbet af de syv år, hvor han har boet i USA.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.

KILDER: Fox News, CNN, Washington Times, Washington Post, New York Times, Wall Street Journal.