Terror i Beirut antyder presset Islamisk Stat

Islamisk Stats dobbelte selvmordsaktion i Beirut er et forsøg på at ryste Hizbollah på hjemmebanen og et direkte resultat af, at kampene mellem Hizbollah og IS spidser til.

Retsteknikere inspicerer åstedet for en af selvmordsbombernes angreb i den sydlige del af Beirut. Foto: Wael Hamzeh/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: På to uger har Islamisk Stat udført to terrorangreb mod to af sine forholdsvis nye fjender, og dræbt 267. Langt størstedelen civile.

Det første angreb var rettet mod det russiske passagerfly i Sinai den 31. oktober. Det andet fandt sted, da fire selvmordsbombere blev sendt på mission i myldretiden torsdag aften i den sydlige del af Libanons hovedstad, Beirut. To af selvmordsbomberne nåede at bringe sig selv til sprængning. En tredje døde i de andres eksplosion, og en fjerde blev arresteret.

Islamisk Stat har taget ansvar for begge terrorangreb og truer både Hizbollah og Rusland med flere angreb i en tone, mange mener antyder, at IS selv er kommet under voldsomt pres på hjemmefronten i Syrien og Irak, og derfor forsøger at bide fra sig ved at ramme mål, der skaber kaos hos fjenden.

»Vi udførte et kvalitetsangreb i hjertet af Hizbollahs højborg. De vantro må vide, at de ikke kan true os,« stod der i Islamisk Stats officielle erklæring efter angrebet, der er Islamisk Stats hidtil mest omfattende angreb i Libanon. Gennem de seneste år har al-Qaeda taget ansvar for bombeangreb i Beiruts sydlige kvarterer, der huser en stor koncentration af shia-muslimer.

På hjemmesider med tilknytning til den shiamuslimske Hizbollah-milits kædes angrebet i Beirut sammen med de seneste dages direkte sammenstød mellem Hizbollah og Islamisk Stat i området uden for Aleppo. Sammen med det syriske regimes hær har Hizbollah været med til at erobre områder på landevejen mellem Aleppo og Raqqa.

»Vores fremgang i Syrien får Islamisk Stat til at gå i panik,« siger Ali, en 32-årig Hizbollah-sympatisør fra Beirut.

Flere angreb ventes

Hussein Khalil, en af Hizbollah-leder Hassan Nasrallahs personlige assistenter, mødte op på gerningsstedet torsdag aften og modsagde, til manges overraskelse, sin chefs nylige udtalelse om, at Hizbollah snart vil være i stand til at besejre sine fjender i Syrien.

»Kampen mod terroristerne vil fortsætte, og det er en langvarig krig mellem os,« sagde Hussein Khalil ifølge Jerusalem Post, efter at han havde inspiceret gerningsstedet. Den efterfølgende opfordring fra Hizbollah til sine medlemmer og befolkningen i det sydlige Beirut om ikke at samle sig i større grupper på offentlige steder vidner om, at Hizbollah forventer flere angreb fra Islamisk Stat i takt med, at kampene i Syrien spidser til.

Islamisk Stat er de seneste dage også kommet under pres fra de kurdiske soldater i Irak. På mindre end to dage er det lykkedes flere end 10.000 kurdiske soldater at gen­erobre byen Sinjar, som Islamisk Stat besatte i august 2014. Ligesom Hizbollahs offensiv ved Aleppo øger den kurdiske offensiv i Irak presset på IS, fordi de kurdiske soldater nu også kontrollerer dele af den hovedvej, der forbinder Raqqa i Syrien med Mosul i Irak.

I udtalelser, der tolkes som et forsøg på at vise, at Hizbollah er stærk trods torsdagens angreb og de mange tab på slagmarken i Syrien, afslørede iranske nyhedsbureauer i går, at Iran har leveret mere end 100.000 missiler til Hizbollah i løbet af de seneste år. Det bringer, ifølge israelske kilder, Hizbollahs estimerede missilarsenal op på 150.000.

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til Jerusalem Post. Den er siden blevet opdateret.