Telefonfis: »Det lille løg« er spion for Rusland

Spaniens forsvarsminister hoppede i med begge ben, da en komiker i rollen som hendes lettiske kollega videre­gav oplysninger om russisk indblanding i Catalonien.

Spaniens forsvarsminister, Maria Dolores de Cospedal, hoppede på limpinden, da en komiker ringede.
Læs mere
Fold sammen

Russiske hackere og andre cyberagenter er tilsyneladende her, der og alle vegne. Hver gang, der er valg eller på anden måde opbrud i et europæisk land, beskyldes de for forsøg på at påvirke udviklingen i EU-fjendtlig retning. Og konflikten om Catalonien er ingen undtagelse ifølge den spanske regering, der mener at have konstateret russisk hjælp til spredning af separatistiske synspunkter.

Derfor var den spanske forsvarsminister, Maria Dolores de Cospedal, da også lutter øre, da hun for et par dage siden modtog et telefonopkald, som bekræftede mistankerne og lidt til. I røret havde hun angiveligt sin lettiske kollega – i virkeligheden var det dog den russiske komiker Aleksej Stolianov, som havde snakket sig forbi omstillinger og sekretærer. Og det var ikke småting, han havde at fortælle.

Efter en generel snak om Ruslands ræn­kespil, gik den falske lettiske forsvarsminister direkte til biddet. Eksempelvis havde den afsatte catalanske præsident, Carles Puigdemont, i årevis været agent, kunne han afsløre.

Dette foregik under dæknavnet »Cipollino«, der er en italiensk børnebogsfigur, hvis hoved har form af et løg. Et alias, som Stolianov formentligt havde valgt på grund af den særegne catalanske tradition for i sæsonen at æde store mængder af grillede forårsløg iført hagesmæk som værn mod pletter fra den krasbørstige sauce, man dypper dem i.

Cospedal anede imidlertid ikke uråd. Til gengæld studsede hun over oplysningen om, at 50 procent af de mange russiske turister, som besøger Barcelona, i virkeligheden er spioner. Og da Stolianov advarede om Kremls vidtforgrenede net af informanter og antydede, at den spanske ministers assistent talte med en mistænkelig accent, protesterede hun.

Maria Dolores de Cospedal hævder, efter at nyhedsbureauet Sputnik har lagt samtalen ud på sin hjemmeside, at hun hurtigt fattede mistanke og lagde røret på. Medmindre Sputnik har foretaget en ekvilibristisk montage, er dette imidlertid ikke helt rigtigt. Trods de surrealistiske oplysninger viste hun ikke blot interesse, men ringede også tilbage for at aftale et topmøde mellem premierminister Mariano Rajoy og den lettiske regeringschef.

Russisk cyberkrig eller ej. Også humor er et effektivt våben. Men ikke alle kan se det sjove. Eksempelvis udskifter avisen El País i sin omtale af spøgen Stolianovs stillings­betegnelse som komiker ud med »bedrager« og minder om, at han kun narrer udenlandske politikere – den tyrkiske præsident Erdogan er et andet prominent offer – men nægter at gøre grin med sit eget lands ledere.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa