Teheran styrker tysk forslag mod holocaust-benægtelse

Tyskland noterer dansk modvilje mod et forslag om at forbyde holocaust-benægtelse i EU. Men Iran har været med til at øge forståelsen for et forbud, mener den tyske udenrigsminister.

BERLIN: Tyskland er ikke sikker på, om man kan komme igennem med sit forslag om et forbud mod at benægte holocaust - mordet på seks millioner jøder - i Europa. Men det er ikke mindst begivenheder i Teheran for nylig, som gør, at tyskerne ser mere optimistisk på, at forbudet, der hidtil har eksistere i forbundsrepublikken, kan eksporteres til resten af EU.

»Jeg kan ikke komme med en prognose - om det lykkes os,« sagde udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier i går til Berlingske Tidende. »Men jeg kan fortælle, at der efter den såkaldte holocaust-konference i Iran var en ny debat om emnet i Bruxelles, og det er mit indtryk, at de forbehold, der tidligere har været, er blevet færre.«

Teheran-konference
Steinmeier hentydede til en konference, arrangeret af det iranske præstestyre i december. Her optrådte en række internationale holocaust-benægtere. Konferencen blev skarpt kritiseret i store dele af Verden, ikke mindst i Europa og USA. Ifølge Steinmeier, der i går mødtes med udenlandske korrespondenter i Berlin, har ikke mindst dette iranske initiativ øget forståelsen for et forbud i EU.

»Tak for oplysningen«
Tyskland har netop indledt sit EU-formandskab, der varer i seks måneder, med at bebude, at et forbud mod at benægte holocaust vil være en af mærkesagerne.

Tidligere forsøg er mislykkedes, og heller ikke det nye fremstød får udelukkende pæne ord med på vejen. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) bemærkede på et pressemøde tirsdag, at Danmark snarere ville trække i en anden retning, og i går meldte europaordførerne fra Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti deres massive modstand. Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt sagde, at ideen tilhører »kategorien af de mest tåbelige forslag i EU-sammenhæng til dato«.

Frank-Walter Steinmeier lød interesseret, da Berlingske Tidende kunne fortælle ham om den danske statsministers modstand. »Tak for oplysningen,« sagde han.