Tegnsprogstolk ved Mandela-mindehøjtidelighed var fupmager

Manden, der leverede tegnsprogsoversættelse til Nelson Mandelas mindehøjtidelighed, anklages for fup. »Han oversatte ikke - han slog bare ud med armene,« siger eksperter.

USAs præsident, Barack Obama, holder sin tale ved mindehøjtideligheden for Nelson Mandela på Soccer City Staium i Johannesborg. Ved siden af ham står en såkaldt tegnssprogstolk. Han bliver nu anklaget for at være en fupmager, der slet ikke oversatte noget som helst til de døve og hørehæmmede verden over, der fulgte talerne på skærmen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXANDER JOE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glem alt om »selfie-gate« og Helle Thorning-Schmidts angiveligt pinlige opførsel sammen med Barack Obama og David Cameron.

Nelson Mandelas mindehøjtidelighed har nemlig fået en ny - og langt større - skandale, skriver bt.dk.

Således er tegnsprogstolken, der ikke alene fik lov til at stå en lille meter fra nogle af verdens mægtigste mænd og kvinder men også »oversatte« samtlige taler for alverdens døve, en ren fupmager.

»Vi aner ikke, hvem han er. Og han oversætter slet ikke. Han står bare og slår ud med armere. Han siger ingenting - heller ikke for døve.«

Sådan siger Bruno Druchen, der er leder af den sydafrikanske organisation for døve.

Hvem, der havde inviteret den ukendte »ekspert«, er der ingen der ved. Og det er også uvist, hvordan fupmageren fik adgang til det store fodboldstadion i Johannesburg. Og heller ingen kan svare på, hvorfor ingen opdagede fupnummeret tidligere.

Det var blandt andet den amerikanske præsident Barack Obama, der fik sin helt egen oversættelse af sine hyldestord til Nelson Mandela.

Og Nicole Du Toit, en international tegnsprogsekspert, der overværede udsendelsen fra Sydafrika, siger:

»Det var forfærdeligt. Ingen forstod, hvad han sagde. Det var rent vrøvl.«