Tegnsprogstolk: Jeg er skizofren og hørte stemmer på scenen

Manden, der leverede tegnsprogsoversættelse til Nelson Mandelas mindehøjtidelighed, anklages for fup, men forklarer selv, at han hallucinerede på scenen.

Manden, der leverede tegnsproget til Nelson Mandelas mindehøjtidelighed anklages nu for fup. 'Han oversatte ikke - han slog bare ud med armene,' siger eksperter nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexander Joe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tegnsprogstolken, der bl.a. tolkede præsident Obamas tale ved Nelson Mandelas mindehøjtidelighed, er efterfølgende blevet anklaget for at være en fupmager, da det viste sig, at han bare stod og slog tilfældigt ud med armene, og at det ingen mening gav for de døve.

Tegnsprogstolken stod under en meter fra præsident Obama og andre af verdens mægtigste mænd og kvinder og oversatte samtlige taler.

Torsdag står tegnsprogstolken så frem og fortæller til det sydafrikanske netmedie Iol.co.za, hvorfor hans tolkning ikke gav nogen mening.

Manden er den 34-årige sydafrikaner Thamsanqa Jantjie. Han fortæller, at han lider af skizofreni, som han er i medicinsk behandling for.

Thamsanqa Jantjie forklarer, at han pludselig mistede koncentrationen og begyndte at høre stemmer og hallucinere, mens han stod ved talerstolen. Derefter gik det hele galt, og han lavede fagter, som ikke gav nogen mening i stedet for at stoppe.

- Der var intet, jeg kunne gøre. Jeg var alene i en meget farlig situation. Jeg prøvede at kontrollere mig selv og ikke vise verden, hvad der foregik. Jeg er meget ked af det, men det var den situation, jeg befandt mig i, siger han til Iol.co.za.

Thamsanqa Jantjie ved ikke, om det var omfanget af, hvad han gjorde, eller den lykke han følte hele dagen, der kan have udløst anfaldet, mens han stod på scenen.

Thamsanqa Jantjie forklarer, at han var meget beæret over at få lov til at tegnsprogstolke ved Mandelas mindehøjtidelighed - et job han var blevet betalt ca. 450 kr. for.

Han forklarer, at skizofreni er en uretfærdig sygdom, og at dem, som ikke kender til sygdommen, måske bare vil tro, at det er en forklaring, han opdigter.

Ifølge nyhedsbureauet AP er det ikke første gang, at han bluffer sig gennem en tegnsprogstolkning. Thamsanqa Jantjie har angiveligt lavet et lignende nummer i 2012, da præsident Jacob Zuma holdt tale.