Tegnell går til angreb på WHO: »Det er en total fejltolkning«

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har udpeget Sverige som et af de lande i Europa, hvor coronavirussen har set en betydelig genopblussen. Det får nu kritik af svenskernes statsepidemiolog.

Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog, er vred over det mærkat, som landet nu har fået af Verdenssundhedsorganisationen (WHO).  Fold sammen
Læs mere
Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Mens Europas grænser så småt er ved at genåbne, har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advaret mod en genopblussen af coronavirus i 11 lande. Ét af dem er Sverige.

Og statsepidemiolog Anders Tegnell er ikke glad for den melding, fortæller han til SVT:

»Det er desværre en total fejltolkning af dataene,« siger han til SVT:

»Vi har stigende antal tilfælde, men det beror på, at vi tester enormt meget mere nu, end vi gjorde tidligere,« forklarer Anders Tegnell.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) sendte en advarsel ud torsdag, efter at Europa så en stigning i de ugentlige tilfælde af coronavirus for første gang i måneder. Stigningen kommer, efter at flere lande har lempet på restriktionerne.

Og i særligt 11 lande – heriblandt Sverige, Armenien og Moldova – har virusudbruddet accelereret til en »betydelig genopblussen«, lød det fra WHOs regionale direktør for Europa, Hans Kluge.

Hvis ikke der bliver gjort noget for at bremse den genopblussen, frygter han, at sundhedsvæsenet i Europa kan blive »presset til det yderste,« sagde han.

»I uger har jeg talt om risiko for genopblussen, når landene justerer restriktioner. I flere lande over hele Europa er denne risiko nu blevet en realitet.«

Men Anders Tegnell mener altså, at WHO har misfortolket smitteudviklingen i Sverige. Over for SVT forklarer han, at de svenske myndigheder kunne have givet WHO et »mere nuanceret billede« af situationen i Sverige, hvis sundhedsorganisationen blot havde rakt ud til dem.

Han ærgrer sig over, at Sverige nu er blevet udpeget som et højrisikoland.

»Det er absolut alvorligt. Særligt i den her situation, når der er så mange diskussioner om, hvilke lande man kan og ikke kan rejse til, så er den her slags udtalelser virkelig ulykkelige,« siger han til SVT.

I 30 lande har der været stigninger i nye smittetilfælde i løbet af de seneste to uger.

De 11 lande, som WHO advarer om en væsentlig genopblussen i, er: Armenien, Sverige, Moldova, Nordmakedonien, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kirgisistan, Ukraine og Kosovo.