Tegnefilm om overfald på Kurt Westergaard

Tabloidavisen "Æble" fra Taiwan er kendt for sit saftige indhold. Nu har avisen lavet en tegnefilm, som viser overfaldet på Kurt Westergaard.

Tabloidavis på Taiwan har fremstillet en tegnefilm om overfaldet på Kurt Westergaard. Fold sammen
Læs mere

En tabloidavis fra Taiwan har lavet en tegnefilm, der rekonstruerer overfaldet på tegneren Kurt Westergaard, så seerne bliver taget helt med ind i køkkenet i Viby.

Se filmen på YouTube

Pingguo Ribao, der kan oversættes til Dagbladet Æble, ejes af et selskab, som udgiver tabloidaviser i både Hong Kong og Taiwan, hvor de kulørte blade er kendte for at give baghjul til selv kollegerne i Storbritannien.

For eksempel har avisen længe brugt detaljerede illustrationer i dækningen af kriminalstoffet. Eksempelvis til at vise selve gerningsøjeblikket, hvor en mand bliver dræbt, eller hvor en kvinde bliver voldtaget. Meget udførligt. Meget saftigt. Endda voldeligt. Og for mange er det også langt over den journalistiske og etiske grænse.

Men i november sidste år gik avisen et skridt videre. Der er nu ansat et hold på 160 grafikere, tegnere, programmører og journalister, der laver små og hurtige animationer og videoer til dækningen af især kriminalstoffet.

For eksempel kan man se en ung mand, der tæsker sin bedstefar. En pige, der bliver voldtaget af sin lærer. Eller en brandmand der dør, da han falder ned fra 20 etagers højde. Og altså nu også af overfaldet på den danske tegner Kurt Westergaard.

I videoen ser man en ældre herre, der står med en ung pige på armen, mens en mand svinger en økse rundt i lokalet. Den ældre herre løber med pigen ind i et rum, hvor de låser døren, mens overfaldsmanden banker løs på den med sin økse. Politiet ankommer efter to minutter, fortæller nyhedsoplæseren, og man ser manden blive skudt i Westergaards hjem. I nyhedsklippet er der også levende billeder fra retsbygningen i Århus. Og man viser Kurt Westergaards tegning af Muhammed, der har en bombe i sin turban. Pingguo Ribaos videoer er tidligere blevet skarpt kritiserede. Især på Taiwan. Her har myndighederne holdt nøje øje med avisens nye videoservice, siden den begyndte. Især fordi videoerne mest af alt henvender sig til skolebørn og unge, der ser dem på deres mobiltelefoner.

Nogle skoler har opfordret til at boykotte Pingguo Ribao og har forsøgt at ramme dem økonomisk, ved at opfordre folk til at opsige deres abonnementer. Kritikerne er bekymrede for, at børnene måske kan finde på at efterligne de voldelige videoer, der også viser udførlige scener med sex. Avisen har da også trukket nogle af de mere kontroversielle videoer tilbage.

Videoerne fra Pingguo Ribao blev for alvor kendt uden for Kina, Hong Kong og Taiwan, da avisen i december lavede en rekonstruktion af golfspilleren Tiger Woods bilulykke.

Videoen blev beskyldt for at være alt andet end objektiv og journalistisk. Tværtimod, hvordan kan nogle journalister fra et kontor på Taiwan vide, hvad der faktuelt skete mellem Tiger og hans kone omkring uheldet. Og endda så præcist, at man kan give en grafisk og journalistisk fremstilling af det.