Teenagere ser Facebook som »død og begravet«

En britisk undersøgelse af teenageres brug af sociale medier viser, at de unge brugere mener, at Facebook er »uncool«, men dog et godt værktøj til at bevare kontakten med ældre familiemedlemmer.

Foto: LUONG THAI LINH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: Teenagere erstatter i stigende grad Facebook med mere simple netværk som Twitter og Snapchat. Det viser en britisk undersøgelse af, hvordan ældre teenagere bruger sociale medier, skriver The Telegraph.

Ifølge undersøgelsen ser unge mennesker nu Facebook som »uncool« og beholder udelukkende deres profiler for at holde kontakten med ældre familiemedlemmer.

»De (de ældre teenagere, red.) føler sig i stor stil flove over overhovedet at være forbundet med det (Facebook, red.),« skriver antropolog og professor Daniel Miller fra University College London, som har arbejdet på projektet, på det akademiske nyhedssite The Conversation ifølge The Telegraph.

»Hvor forældre førhen bekymrede sig over, at deres børn var på Facebook, siger børnene nu, at det er deres familie, som insisterer på, at de forbliver på mediet og skriver om deres liv. Forældre har regnet ud, hvordan de skal bruge mediet og ser det som en måde, hvorpå familien kan holde kontakten. Som en reaktion på det er de unge rykket videre til mere cool ting,« tilføjer Daniel Miller.

Han forklarer videre, at »det mest skelsættende for et ungt menneskes beslutning om at forlade Facebook, er det øjeblik, din mor sender dig en venneanmodning«.

Studiet, The Global Social Media Impact Study, som er finansieret af EU, observerede 16-18-årige i otte lande i 15 måneder og fandt, at teenagernes brug af Facebook er i frit fald. I stedet vender de sig mod tjenester som Twitter, Instagram, Snapchat og WhatsApp, som ifølge professor Daniel Miller dog ikke matcher Facebook rent funktionelt.

»Mange af børnene i vores undersøgelse erkender, at Facebook på mange måder er teknisk bedre end Twitter og Instagram. Facebook er mere integreret, har bedre fotoalbums og er bedre, hvis man skal arrangere fester og mere effektivt, hvis man vil observere folks relationer,« siger han.

Mens WhatsApp har overhalet Facebook i antallet af sendte beskeder, har Snapchat over de seneste måneder vundet i popularitet ved at give brugerne mulighed for at sende billeder, der »selvdestruerer« efter en kort periode på modtagerens telefon netop for at opretholde privatlivet.

Snapchat hævder ifølge The Telegraph, at der hver dag sendes 350 millioner billeder, og efter sigende har tjenesten for nyligt afslået et købstilbud på tre milliarder dollar fra Facebook.

Ifølge forskere er det nære venner, der bruger Snapchat til at kommunikere, mens WhatsApp bliver brugt til at sende beskeder mellem bekendte.